Oranje met Georginio Wijnaldum verliest van Italië

5 september 2014 om 00:48
De rentree van Guus Hiddink als bondscoach van het Nederlands elftal is donderdag op een grote mislukking uitgelopen. Met PSV-middenvelder Georginio Wijnaldum en oud-PSV'er Jeremain Lens in de basis wist de opvolger van Louis van Gaal een kansloze nederlaag op bezoek bij Italië niet te voorkomen.

De nummer drie van het WK speelde al na 10 minuten een verloren wedstrijd. De thuisploeg leidde toen niet alleen met 2-0, ook was Bruno Martins Indi al met een rode kaart van het veld gestuurd door de Russische scheidsrechter Sergei Karasev.
Rood voor Martens IndiHet was niet de oefeninterland van de nieuwe verdediger van FC Porto. Al na 3 minuten verkeek hij zich op een lange bal, waardoor Ciro Immobile zo maar alleen voor doelman Jasper Cillessen verscheen (1-0). Martins Indi kreeg in de 9e minuut rood voor een overtreding in zijn eigen strafschopgebied op de doorgebroken Simone Zaza. Daniele de Rossi benutte de penalty beheerst (2-0).
Oranje trakteerde op doelpunten in het stadion met de naam van de heilige San Nicola. De defensie oogde ongekend gammel in de openingsfase. Op het WK gaf Nederland weinig kansen weg, mede omdat Van Gaal een vijfde verdediger opstelde. Volgens Hiddink biedt een dergelijke beslissing geen enkele garantie voor minder tegentreffers. Wellicht verandert hij nog van gedachten op weg naar het duel van dinsdag tegen Tsjechië.
Vijf verdedigers?Het kan bijna niet anders of de aanloop naar de ouverture van de EK-kwalificatie wordt overschaduwd door een discussie of Oranje niet weer met vijf verdedigers moet gaan spelen. Want als je zo makkelijk kansen weggeeft als tegen Italië, dan kom je tegen veel tegenstanders in de problemen.
Oranje miste tegen de viervoudig wereldkampioen behalve een extra betrouwbare verdediger ook een topaanvaller. Arjen Robben, de grote uitblinker op het WK, was met een enkelblessure achtergebleven in München. Hij is er dinsdag in Praag ook niet bij als de eerste stap naar het EK van over bijna twee jaar in Frankrijk moet worden gezet. Zonder Robben werd Nederland zelden gevaarlijk in Bari, al kwam dat natuurlijk ook omdat het elftal van Hiddink binnen 10 minuten nog maar een tiental was.
Tweede overwinning voor ItaliëItalië boekte voor een tevreden publiek in Bari pas de tweede overwinning in de laatste 11 wedstrijden. De ploeg verprutste eerst nog een paar mogelijkheden voordat het wel kon leven met een uitslag van 2-0. De debuterende bondscoach Antonio Conte bezorgde zijn ervaren Nederlandse collega een portie extra huiswerk. Want Hiddink moet de komende dagen bedenken hoe hij Oranje zonder Robben snel weer succesvol kan maken.