Crisis in het ijshockey, competitie valt uiteen

5 september 2014 om 17:34
nl
De kans is groot dat er dit jaar geen teams in actie komen in de eredivisie van de ijshockeycompetitie. Vanwege geldtekort zijn er nog maar vijf clubs over en van die vijf dreigen er twee, Eindhoven Kemphanen en Eaters Geleen, niet in actie te komen als er niet minimaal zes teams meedoen aan de competitie. Zonder Kemphanen en Eaters blijven er maar drie clubs over, te weinig voor een competitie.
Geschreven door

Afgelopen seizoen bestond de eredivisie van de ijshockeycompetitie uit zeven teams. Tilburg Trappers, Heerenveen, Den Haag, Dordrecht, het Belgische Herentals, Eindhoven Kemphanen en Geleen.
Den Haag gaf na afloop van het seizoen aan niet door te kunnen gaan en viel af. Bij Dordrecht viel de beoogde hoofdsponsor weg omdat die vreest voor het slechte imago van het ijshockey en dus kon ook die club niet meedoen.
CrisisoverlegDonderdagavond was er crisisoverleg tussen de vijf overige clubs en Eindhoven Kemphanen verklaarde vijf teams te weinig te vinden en niet mee te doen als er niet minimaal zes teams in actie zouden komen.
“Onze sponsors vinden een competitie van vijf ploegen te weinig en doen dan niet mee. Ik heb dat in het crisisoverleg dan ook gezegd tegen de andere clubs”, verklaarde voorzitter Jan Willem van Stuijvenberg van Stichting Support Eindhoven IJshockey (SSEIJ).
'Jammer, maar helaas'Deze stichting nam na het vorige seizoen het stokje over van de stichting Topsport IJshockey Eindhoven (STIJE). Van Stuijvenberg stelde de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) een ultimatum van een maand.
Mocht de NIJB in die periode geen zesde club vinden, trekt Kemphanen zich ook terug uit de competitie. “Dat zou natuurlijk jammer zijn maar dan gaan we de competitie gewoon beginnen met vier teams”, reageerde Trappers-voorzitter Ron van Gestel op dit nieuws.
Geleen dreigt op te stappenDe ijshockeybond reageerde vrijdagmorgen op dit ultimatum door te zeggen dat de ijshockeycompetitie met vier teams van start gaat in oktober. Dit viel niet in goede aarde bij Eaters Geleen dat meteen te kennen gaf dat een competitie van slechts vier teams absoluut onaanvaardbaar is en daaraan niet mee te zullen doen.
Van Stuijvenberg van Eindhoven Kemphanen: “Wat Geleen gezegd heeft is eigenlijk hetzelfde als wat wij in het crisisoverleg hebben gezegd. Alleen willen wij een minimum van zes teams en Geleen heeft gezegd uit de competitie te stappen als Eindhoven Kemphanen niet meedoet en wil minimaal vijf teams.”
Op zoek naar oplossingMet het wegvallen van Eindhoven én Geleen zou de Nederlandse competitie nog maar bestaan uit Tilburg Trappers, Heerenveen en het Belgische Herentals. Dat zou geen competitie zijn en dus zijn alle partijen nu druk in gesprek om te kijken of er toch een oplossing mogelijk is.  
“We zijn aan het kijken of er toch een zesde team gevonden kan worden dat mee kan doen aan de competitie. Dat kan een ploeg zijn uit België of Duitsland maar zou ook een tweede team kunnen zijn van een club die al in de competitie speelt zoals Tilburg Trappers", aldus Jan Willem van Stuijvenberg.
Vrijstelling van betaling?Normaal moeten de teams in de eredivisie een bedrag van 40.000 euro betalen aan de NIJB om mee te kunnen doen. Van Stuijvenberg pleit er voor dat dit jaar anders te doen.
"Ik zou het zesde team een vrijstelling geven zodat zij niets hoeven te betalen. Ik hoop echt dat we tot een oplossing komen met een team erbij zodat we tot zes teams komen. Dan zijn ook de sponsors van Kemphanen tevreden en kunnen we beginnen aan de competitie. Maar zover is het nog niet”, aldus Jan Willem van Stuijvenberg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.