Video

Eerste quinoa van Brabantse grond geoogst: 'Je proeft de gezondheid er vanaf'

5 september 2014 om 20:27
nl
In Oudemolen bij Fijnaart is vrijdag voor het eerst het zaad quinoa geoogst. Quinoa is een exotisch zaad dat eigenlijk groeit in het hooggebergte van de Andes in Zuid-Amerika. Het zaad bestaat al vijfduizend jaar, maar werd nog nooit in Nederland geteeld.
Geschreven door

Rens Kuyten uit Sterksel kwam in 2001 voor het eerst in aanraking met quinoa en haalde het naar Nederland. Hij kreeg een aantal boeren zover om het hier te telen. Een van die boeren is Govert van Dis uit Oudemolen. Hij zaaide in april een hectare quinoa en vrijdag werd die geoogst.
SuperfoodQuinoa groeit sterk in populariteit , het is een van de zogenoemde ‘superfoods’. Het heeft een heel hoge voedingswaarde en is rijk aan eiwitten, energie, zetmeel, mineralen en vitamines. Het product is glutenvrij en inmiddels razend populair. Je moet het koken net zoals rijst.
Biologisch boer Govert van Dis vond het wel interessant om een nieuw gewas uit te proberen. “Ik heb het zelf ook gegeten. Het is niet echt een smaaksensatie, maar je proeft de gezondheid er vanaf.” Van Dis hoopt tweeduizend kilo quinoa te kunnen oogsten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.