'Overal met je mobieltje 112 kunnen bellen' wil Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen

8 september 2014 om 21:05
nl
Overal moet je in een noodsituatie 112 kunnen bellen, vindt Kamerlid Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen. En dat is nu niet het geval. En dus gaat de Tweede Kamer op haar initiatief en dat van enkele collega-Kamerleden, op woensdag 10 september tijdens een hoorzitting proberen uit te vogelen hoe dit bereikt kan worden.
Geschreven door

Van Toorenburg woont zelf in Rosmalen aan de rand van een natuurgebied. Van Toorenburg: "Hier moet ik niet proberen een foto op Twitter te uploaden, dat lukt gewoon niet. Dat weet ik, dan rij ik een stukje verderop. Daar kan ik mee leven. Maar ik kan er niet mee leven als ik 112 niet kan bereiken."
Openheid van zakenTot nu toe geeft van alle providers in Nederland alleen KPN openheid van zaken. KPN geeft aan dat er in ongeveer 1 procent van Nederland geen bereik is. Hoe groot dit probleem bij andere providers is, is dus onbekend. Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer komen deskundigen aan het woord, die kunnen uitleggen hoe groot het probleem precies is én wat het gaat kosten om het op te lossen.
Providers zijn in Nederland niet wettelijk verplicht om overal mobiel bereik te kunnen garanderen en op afgelegen plekken levert hen dat ook te weinig op om dit te overwegen. Van Toorenburg vindt dan ook dat de providers niet alleen voor de kosten hoeven op te draaien: "Daar heeft ook de overheid een verantwoordelijkheid in."
Provincie kan meebetalenMocht de Tweede Kamer er niet uitkomen, dan heeft SP-Statenlid Nico Heijmans nog een andere mogelijke oplossing. Heijmans: "Dan vind ik dat in het belang van die mensen de provincie moet kijken of wij dan eventueel met provinciale middelen een goede dekking kunnen bereiken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.