Rookverbod horeca uitgesteld, kroegbaas Jac van Dongen uit Etten-Leur opgelucht: ‘Dit geeft tijd'

6 september 2014 om 00:10 • Aangepast 21 november 2020 om 22:41
nl
Het rookverbod voor kleine kroegen heeft alweer vertraging opgelopen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. Normaal zou de nieuwe wet op 1 oktober ingaan, maar die datum wordt niet gehaald. De bedoeling is nu dat de wet per 1 januari 2015 in werking treedt. “Dit geeft wat tijd om voorbereidingen te treffen en om nog meer ons geluid te laten horen”, vertelt kroegbaas Jac van Dongen uit Etten-Leur opgelucht.
Profielfoto van
Geschreven door

Van Dongen is een belangrijke spreker namens kleine kroegen in Nederland. Hij heeft al veel zittingen in Den Haag bezocht rondom het geruchtmakende onderwerp. "Ik heb laatst weer een brief gestuurd naar de overheid. Mijn strijd gaat onverminderd door."
'Totaal respectloos'Het nieuwe wetsvoorstel heeft volgens RTL nieuws vertraging opgelopen in de Eerste Kamer. Van Dongen denkt dat de politiek nog moeite heeft met het feit dat veel kleine kroegen noodgedwongen hun deuren moeten sluiten als het rookverbod wordt ingevoerd. “Het kan ook gewoon niet dat dit doorgaat”, vertelt de kroegbaas.
Toch vreest Van Dongen dat de aangescherpte regels er alsnog zullen komen. "We kunnen niet overleven als dit wordt ingevoerd. Ik vind dit totaal respectloos van de Tweede Kamer”, vertelt hij.

Wachten op privacy instellingen...

'Ik zal nooit stoppen'Café De Klomp is al 32 jaar een belangrijke ontmoetingsplek in Etten-Leur, stelt Van Dongen. "Ik zal nooit stoppen met actievoeren. En dat doe ik niet alleen voor Etten-Leur, maar ook voor al die bedrijven die zullen omvallen als de overheid doorgaat met dit plan." Volgens Van Dongen halveert de omzet van zijn zaak als bezoekers geen sigaret meer mogen opsteken.
Het rookverbod is al langer van kracht, maar er gold nog een uitzondering voor kleine cafés waar de eigenaar zelf achter de tap staat. Eigenlijk was het de bedoeling dat het algehele rookverbod op 1 juli zou worden ingevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.