Doodsbedreigingen aan adres Ineke Strouken van kenniscentrum om uitspraken 'Roetpiet', geen aangifte

6 september 2014 om 12:52
nl
Ineke Strouken uit Oirschot heeft besloten om bij de politie geen aangifte van bedreiging te doen. Dat laat de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed zaterdag aan Omroep Brabant weten. Strouken kreeg wegens de discussie rond Zwarte Piet duizenden haatmails en doodsbedreigingen.
Geschreven door

Volgens het Brabants Dagblad overwoog Strouken om te stoppen als directeur bij het kenniscentrum. Dat blijkt niet te kloppen, vertelt ze desgevraagd. “Het gaat puur om de discussie rondom Zwarte Piet. Ik denk er nog steeds hard over na om niet meer publiekelijk op te treden inzake dit onderwerp.”
'Ik wil de rust bewaren'De directeur uit Oirschot zit er nog behoorlijk mee in haar maag, vertelt ze. “Maar ik wil het niet groter maken dan dat het is”, zo legt ze uit. “Ik wil graag de rust bewaren en als ik aangifte doe, is de ellende nog lang niet voorbij. Je komt er samen gewoon niet uit over dit onderwerp.”
Haar organisatie kwam laatst nog in opspraak omdat het idee van een ‘roetpiet’ geopperd werd. “Je schrikt je te pletter als je naar aanleiding van dergelijke uitspraken zulke mailtjes krijgt”, verwondert Strouken zich. “Zelfs mijn moeder kreeg het in haar tehuis te horen. Dat gun je niemand. Daarom denk ik er sterk over na om terug te trekken in het debat.”[YouTube:body:http://youtu.be/f_VOvO8cm4w]
Toekomst Zwarte PietHet Sinterklaascomité en diverse actievoerders hebben het afgelopen jaar regelmatig met elkaar gepraat over de toekomst van Zwarte Piet. Er ontstond ophef over het vermeende racisme achter het fenomeen, waardoor zelfs de Verenigde Naties (VN) zich ermee begon te bemoeien.
Dit jaar komt Sinterklaas met de pakjesboot aan in Gouda. Voor zover het er nu uit ziet gaat Zwarte Piet op de schop. Het hulpje van Sinterklaas verandert in zowel uiterlijk als karakter om de actievoerders tegemoet te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.