Bouwers in tranen als ze praalwagen bloemencorso Valkenswaard in rook zien opgaan: ‘We gaan door!'

6 september 2014 om 15:53 • Aangepast 21 november 2020 om 22:40
nl
Schouder aan schouder en met de hand voor de mond staarden ze met een lege blik voor zich uit. De praalwagen waar ze maandenlang iedere avond aan werkten, ging voor hun ogen letterlijk in rook op. En dat een week vóór het bekende en gemoedelijke bloemencorso in Valkenswaard.
Profielfoto van
Geschreven door

“We voelden de grond onder onze voeten wegzakken”, blikt de terneergeslagen voorzitter Ronald Balmer (38) van buurtschap Crescendo terug.
'Behoorlijke klap'Zaterdagochtend verwoestte een brand een tent en de praalwagen ‘Evolution’ van Crescendo. De brandweerlieden waren snel aanwezig, maar konden niet voorkomen dat de corsowagen in vlammen opging.
“Dit is voor ons een behoorlijke klap”, vertelt Balmer, die al elf jaar voorzitter is. “Je weet je even geen raad. Daar werk je dan maandenlang aan.”
Einde van de 'Evolution'Voor de komende editie, die volgende week zondag begint, was het buurtschap bezig met de wagen ‘Evolution’. Op de praalwagen kwamen verschillende tijdperken langs, van het stenen tijdperk tot nu.
Op de wagen stond onder meer een heuse skyline. “We hebben er hard aan gewerkt. In elf jaar dat ik voorzitter ben heb ik dit nog niet eerder meegemaakt.”

Wachten op privacy instellingen...

'Impact is enorm'Chantal Vermeulen, voorzitter van het corso, weet niet hoe ze haar teleurstelling onder woorden moet brengen. “De impact is enorm. Niet alleen bij de bouwers, maar bij heel Valkenswaard. Iedereen voelt zich betrokken bij de optocht”, vertelt Vermeulen. “De sfeer was binnen seconden volledig omgeslagen. Bij het buurtschap zitten veel gepassioneerde bouwers.”
Toch aanwezig bij corsoHet thema van de praalwagen was 'Los'. "Een thema over vrijheid en de bevrijding", laat het buurtschap weten. Over eventuele herbouw is nog niets bekend.
Wel is het buurtschap hoe dan ook aanwezig bij de optocht. “In welke vorm weten we alleen nog niet”, laat Balmer weten. “Als we kunnen herbouwen, dan gaan we dat doen. Dan is het schouders eronder en gaan met die banaan."

Wachten op privacy instellingen...

Niet de eerste keerHet is niet de eerste keer dat het bloemencorso in Valkenswaard vooraf wordt getroffen door een brand. In 1993 ging er ook al een praalwagen in vlammen op. “Die herinnering komt bij veel mensen terug”, vertelt Vermeulen. “Hopelijk is dit nu echt de laatste keer.”
Er zijn geen gewonden, maar de schade aan de tent is behoorlijk. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet te zeggen. Burgemeester Anton Ederveen noemt het ‘verschrikkelijk’ voor de bouwers.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.