Video

ZZP'ers in de zorg weten niet hoe het verder moet in 2015

7 september 2014 om 17:00
nl
Er heerst grote onzekerheid bij enkele honderden zelfstandige verpleegkundigen in Brabant. Ze verplegen mensen thuis en sturen daarvoor een rekening naar de zorgverzekeraar. Maar die hebben laten weten dat deze werkwijze na 1 januari niet meer mogelijk is. Niet alleen voor de verpleegkundigen, maar ook voor de patiënten is dat een regelrechte ramp.
Geschreven door

Sinds 2012 mag een beperkt aantal verpleegkundigen als kleine zelfstandige werken. Dat blijkt veel voordelen te hebben, zeggen zes verpleegkundigen uit Den Bosch en omgeving. Onder de naam 'Zinzorg' werken zij samen, buiten de grote instellingen om.
FlexibelerZe vinden het zelf geweldig om zelfstandig te werken en zijn ervan overtuigd dat ze daardoor flexibeler zijn. Zo kunnen ze ook meer voor hun klanten betekenen.
Ondanks het feit dat onlangs het experiment uitgebreid werd omdat het zo succesvol is, lijkt er nu toch een einde aan te komen. De verpleegkundigen kregen van het VGZ-Zorgkantoor een brief waarin staat dat het waarschijnlijk niet langer kan op deze manier.
Dennis Verschuren van VGZ licht toe: "De wet verandert zodanig dat zowel wij als de verpleegkundigen onaanvaardbare risico's lopen."
Ziel en zaligheid De zorgverzekeraars mogen op deze manier alleen nog zaken doen met HBO-verpleegkundigen, terwijl het meeste werk nu gedaan wordt door MBO'ers. De gezamenlijke zorgverzekeraars hebben het kabinet gevraagd de regels aan te passen. Maar omdat het om een wetswijziging gaat zal dat waarschijnlijk niet op tijd lukken.
De verpleegkundigen zijn daar kwaad over. Marja Groen: "Wij leggen hier onze ziel en zaligheid in, en iedereen is tevreden, en toch kunnen we straks niet verder." Haar collega Hennie van Tintelen valt haar bij: "Het is ook de onzekerheid voor onze klanten, wat moeten wij tegen  hen zeggen?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.