Video

Zangers uit hele wereld trekken naar Den Bosch voor het 50e Internationaal Vocalisten Concours

6 september 2014 om 20:13
nl
Ze komen uit de hele wereld naar Theater aan de Parade in Den Bosch. Klassieke zangers uit Mexico, China, Australië en Polen (om maar een paar landen te noemen) schreven zich in voor het Internationaal Vocalisten Concours. De zangwedstrijd beleeft dit jaar de vijfigste aflevering; veel beroemde namen lieten hier voor het eerst van zich horen.
Geschreven door

Zaterdag even voor het middaguur was de beurt aan Charlotte Janssen uit Boxtel. Ze heeft net de Dutch National Opera Academy achter de rug en doet nu mee aan concoursen om te laten zien wat ze kan. Haar optreden is een bijzonder moment. "Ik woon in de buurt en ben al vaak op dit concours geweest. Een paar jaar geleden heb ik me voorgenomen om nog eens mee te doen. En nu is het zo ver".
VerrassingHaar begeleider had nog wel een verrassing voor haar in petto. Op het moment dat Charlotte inademde om aan haar tweede aria te beginnen, speelde de pianist de eerste noten van de aria die bij haar pas op de derde plaats zou komen. Veel mensen zullen het niet gemerkt hebben maar Charlottes hart zal een extra sprongetje hebben gemaakt.
"Ik ben blij dat ik niet in de jury zit", zegt Annett Andriesen, de directeur van het IVC. "De kwaliteit is hoog en kleine verschillen moeten de doorslag geven. De juryleden moeten hard werken". Een van die juryleden is de befaamde uit Nieuw Zeeland afkomstige zangeres Kiri Te Kanawa die zong bij het huwelijk van Prins Charles en Lady Diana.
VerwennenHet IVC heeft een nauwe band met Den Bosch. Veel van de zangers logeren tijdens het concours bij inwoners van de stad. Het past bij het beleid van het IVC om de deelnemers extra in de watten te leggen.
Voor het eerst heeft het IVC een aparte competitie voor liedduo's, vaste combinaties van zangers en pianisten die zich toeleggen op klassieke liederen. Daarnaast is er de competitie voor operazangers, waarvan er 56 door de voorronden kwamen. De komende week moet blijken, wie van hen er uiteindelijk overblijven in de finale.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.