Petitie om hoogspanningslijn Oosterhout: ‘Wij willen geen hoogspanningsmasten'

7 september 2014 om 09:55
nl
In Oosterhout is verzet ontstaan tegen een plan van het Ministerie van Economische Zaken om een hoogspanningslijn van Zeeland naar Tilburg 'radicaal' te wijzigen. De aanpassing zorgt volgens de gemeente voor 'ingrijpende gevolgen' voor het woon- en leefklimaat in Oosterhout. Inwoners zijn nu een petitie gestart.
Geschreven door

Er komen met het nieuwe plan, dat vorige week bekend werd, elektriciteitsmasten van zestig meter hoog in of langs natuurgebieden en parallel aan de zuidrand van de wijk Oosterheide.
Strengere technische eisenDe voorgenomen route voert nu ongeveer vanaf de Vrachelse Heide, langs de Burgemeester Materlaan en over het Landgoed Oosterheide naar het Wilhelminakanaal. Ook doorkruist het grote delen van Landschapspark De Open Linie.
De netbeheerder past de route aan, omdat die voldoet aan nieuwe strengere technische eisen die de overheid stelt. Maar daar hebben de bewoners van Oosterhout geen boodschap aan. Zij zijn nu een petitie gestart om in verzet te komen tegen het plan van het ministerie.
Op het moment van schrijven hebben ruim zevenhonderd inwoners het bezwaar ondertekend. Hun boodschap is duidelijk: 'Wij willen geen hoogspanningsmasten door Oosterhout.'
'Geen enkel signaal ontvangen van koerswijziging'Ook bij de gemeente Oosterhout is er met verbijstering gereageerd. Pas vorige week brachten de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu de gemeente op de hoogte.
Vóór die tijd had Oosterhout 'geen enkele signaal ontvangen over deze radicale koerswijziging', schrijft de gemeente. Ze hoopt nu op korte termijn meer inzicht te krijgen in de gevolgen van het plan.
Behalve Oosterhout hebben nog tien gemeenten bezwaar aangetekend. Zij gaan met de provincie, die klaarblijkelijk ook verrast was door het wijzigen van het plan, in overleg. Meer daarover zal binnen enkele weken bekend worden, zo weet BN DeStem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.