Bevrijding Valkenswaard in documentaire "Mijn Gestolen Jeugd"

8 september 2014 om 18:17
‘Mijn Gestolen Jeugd’ vertelt het verhaal van de oorlogsjaren in Valkenswaard. Valkenswaard was de eerste Nederlandse plaats die zeventig jaar geleden in de Operatie Market Garden door de Engelsen werd bevrijd. Aan de hand van vele getuigen geeft de film een mooi beeld van het leven onder het juk van de Duitse bezetting in een klein Brabants stadje.
Geschreven door

Maker is Walter de Wit, geboren in Valkenswaard. "Dit was het juiste moment om de laatste getuigenissen nog op te tekenen. De meeste getuigen zijn al ver in de tachtig".
Vader vermoordEén van de getuigenissen komt van de broers René en Bart Maas. Zij verloren net voor Market Garden op 11 september 1944 hun vader. De Engelsen waren bij Valkenswaard even over de grens gekomen om de eerste brug op de latere route te verkennen. De vader van de broers ging samen met zijn vriend kijken; ze werden door de Duitsers aangehouden en even later doodgeschoten.
Vooral de laatste week van de oorlog wordt belicht. Vanaf 11 september 1944, als Valkenswaard flink onder vuur komt te liggen. Met name de dag van de bevrijding is voor veel nu nog levende ouderen traumatisch geweest. Deze verhalen worden door hen op een indringende manier en met veel emoties verteld, vaak op de plek waar de gebeurtenissen zich 70 jaar geleden hebben afgespeeld.
Te zien op Omroep Brabant op donderdag 11 september 22.30 uur.

Wachten op privacy instellingen...