Adrie Koster ziet Jong Oranje verliezen van Jong Slowakije: 'Had me iets anders voorgesteld'

8 september 2014 om 22:28 • Aangepast 21 november 2020 om 22:38
nl
Jong Oranje heeft in Tilburg met 0-1 verloren van hun leeftijdsgenoten uit Slowakije. De ploeg van Adrie Koster uit Nuenen eindigt als tweede in de poule. Jong Oranje, dat donderdag ook al met 0-1 onderuit ging tegen Jong Georgië, moet hopen om als één van de vier beste nummers twee alsnog in de race te blijven voor het EK in 2015 in Tsjechië.
Profielfoto van
Geschreven door

Bij Jong Oranje stonden de PSV'ers Karim Rekik en Jorrit Hendrix in de basisopstelling van bondscoach Adrie Koster uit Nuenen. Pierre van Hooijdonk uit Steenbergen is zijn assistent-trainer.
Koster was aangeslagen na de afgang in Tilburg. "Ik had me hier wel wat anders van voorgesteld. Maar het leek wel of er bij de spelers een caravan achter de rug hing."

Wachten op privacy instellingen...

WijzigingenKoster was na het ontnuchterende duel met Jong Georgië onder meer ontevreden over de opbouw van achteruit. Mede daarom had hij zijn basisteam flink veranderd. Jong Oranje trad in Tilburg met liefst vijf wijzigingen aan.
PSV'er Jorrit Hendrix kon daarom zijn debuut maken, maar daar had hij gemengde gevoelens over. "Debuteren met een basisplaats in Jong Oranje is een droom die uitkomt, maar zo verliezen maakt het wel zuur."
Aanvallend onmachtigOndanks alle wisselingen toonde Jong Oranje nauwelijks enige verbetering ten opzichte van het duel met Georgië. De inzet en de concentratie waren wel iets beter verzorgd, maar aanvallend dwong de thuisploeg niets af.
Slowakije was de gevaarlijkste ploeg en was in de 24e minuut ook heel dicht bij de openingstreffer. Karim Rekik kon op de doellijn nog net redding brengen.
Na de pauze bleef Jong Oranje knoeien en voorkwam doelman Warner Hahn in de 51e minuut een achterstand bij een open kans voor Ondrej Duda, die een fout van Nathan Aké verzuimde af te straffen. Met de haastig opgeroepen debutant Elvis Manu (Feyenoord) voor Promes trachtte Koster zijn ploeg van nieuwe impulsen te voorzien.
Zoeken naar gelijkmakerMaar de treffer viel aan de andere kant en kwam in de 72e minuut op naam van Adam Zrel'ák, die raak kopte uit een snel genomen hoekschop (0-1).
Met de moed der wanhoop probeerde Jong Oranje in de slotfase nog de toereikende gelijkmaker af te dwingen. Ook de doorgebroken invaller Daley Sinkgraven kwam in de 89e minuut echter niet tot scoren.
Kans op play-offs grootJong Oranje lijkt zich dankzij het goede doelsaldo (+16) en het zware programma van de concurrentie alsnog te plaatsen voor de play-offs om kwalificatie voor het EK in 2015. Nederland is daarvan momenteel tweede, maar kan nog zakken naar plek zes.
IJsland (maandag uit tegen koploper Frankrijk), Italië (dinsdag thuis tegen Cyprus) en Oostenrijk (dinsdag uit tegen koploper Spanje) hebben één punt minder, maar een doelsaldo dat respectievelijk zeven, tien en dertien goals minder is dan dat van Oranje.
Die landen gaan Nederland alleen bij winst voorbij. Dat geldt ook voor Zweden, dat Oranje alleen nog voorbij kan als het met elf doelpunten verschil wint van Turkije.
Tegenstander kaliber Frankrijk of DuitslandKarim Rekik verwacht dan ook dat Oranje nog niet is uitgeschakeld. "Maar we hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. Want we krijgen nu een tegenstander van het kaliber Frankrijk of Duitsland. Als we dan weer zo spelen als nu, komt het niet goed."
Het EK voor spelers tot 23 jaar wordt van 17 tot en met 30 juni in Tsjechië gehouden. De vier beste landen daar plaatsen zich ook voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.