Video

Grote zorgen over vervuiling NRE-terrein Eindhoven, teer komt tussen de stoeptegels naar boven

8 september 2014 om 23:37
nl
De omwonenden van het NRE-terrein, midden in Eindhoven, maken zich ernstig zorgen over de vervuiling daar. Dinsdag praat de commissie van de gemeenteraad over die vervuiling en op nog meer plekken in Eindhoven. Op het NRE-terrein aan de rand van de binnenstad stond vroeger een gasfabriek.
Geschreven door

Buurtbewoner Peter Struik somt desgevraagd feilloos een flinke lijst op van stoffen die zouden liggen onder de grond op het NRE-terrein: "Cyanide, benzeen, kwik, transformatorolie, naftaleen, xyleen, arseen, olie, steenkoolteer, lood, ammoniak, slakken."
'Het komt omhoog'Volgens Struik, die de rapporten met zich meedraagt tijdens een wandeling over het terrein, zijn er vooral zorgen over hoe die stoffen op elkaar zouden kunnen reageren. "Daar is de afgelopen dertig jaar nog nooit onderzoek naar gedaan en daar zit ook een zeer groot risico."
Toch is er nog nooit iets gebeurd met de stoffen die op het terrein liggen, de nieuwbouwbuurt staat er inmiddels ook al zeven jaar. "Maar het komt nu spontaan omhoog," zegt Struik. Hij laat de stoeptegels zien, waar het teer naar boven komt. "Wij willen de gemeenteraad oproepen om een contra-expertise te laten uitvoeren. Daarmee kun je de zaken nog beter uitzoeken dan op dit moment."
'In een woonwijk'Struik hoopt dat hij gehoor gaat vinden bij de gemeenteraadsleden. "De stad heeft meerdere problemen, dit is er één van. Op meer plekken speelt dit, alleen dit is erg urgent in onze beleving, want het zit in een woonwijk ingeklemd. Het NRE-terrein is geen eiland, het is midden in de wijk gelegen."
De gemeente Eindhoven zegt dat het NRE-terrein inderdaad ernstig vervuild is, maar dat de verontreiniging geen risico's oplevert. Volgens een technische toelichting uit september is er geen actieve sanering nodig, tenzij er iets met het gebied gedaan wordt, wat de bodem verstoort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.