Video

Golf aan zelfmoordpogingen gevluchte Armenen in Den Bosch, burgemeester eist stop uitzetting

9 september 2014 om 08:24
nl
In Den Bosch is momenteel een golf aan (dreigende) zelfmoordpogingen van Armeense vluchtelingen gaande. Om die reden heeft burgemeester Ton Rombouts een alarmbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om de uitzetting van de asielzoekers 'onmiddellijk' stop te zetten. Hun psychische nood zou te groot zijn.
Geschreven door

Rombouts stuurde brieven naar staatssecretaris Teeven van Justitie en minister Schippers van Volksgezondheid. Volgens de burgemeester worden psychotraumacentra steeds vaker en steeds ernstiger geconfronteerd met psychiatrische problematiek bij Armeniërs.
22 mensen zijn suïcidaalBij psychiatrische instelling Reinier van Arkel in Den Bosch bestaat de groep alleen al uit 22 personen. "Het gaat om mensen die opgegroeid zijn in een land waarin de overheid je in de gaten houdt tot op je nekharen", licht psycholoog Agnes Moyenne toe.
"En deze mensen hebben daarna nog een traumatische ervaring gehad zoals verkrachting, mishandeling, moord op familieleden, afpersing. Ze zijn continu alert en achterdochtig. Uit gesprekken met cliënten begrijp ik dat de Nederlandse overheid strenger oordeelt en de druk op terugkeer groter wordt. Dat is voor deze mensen de druppel die de emmer met psychische problemen doet overlopen. Een einde aan hun uitzichtloze leven is het enige waaraan ze nog denken."
'Medische noodsituatie'Vaak gaat het om de mensen van wie de asielaanvraag is afgewezen en het land moeten verlaten. Hulpverleners van het centrum menen dat er sprake is van een 'medische noodsituatie'. De asielzoekers zouden mogen blijven als die door de overheid erkend wordt. Dat gebeurt echter zelden tot nooit.
Rombouts meldt dat hij dit in achttien jaar als burgemeester nog niet eerder heeft meegemaakt. Hij vindt dat het direct moet stoppen. De Armeniërs hebben last van depressies, trauma's, angst voor uitzetting en het ontbreken van een toekomstperspectief. "In Den Haag lezen ze rapporten en kijken ze naar cijfers. Ik kijk deze mensen in de ogen, zie hun angst en wanhoop. Als burgemeester ben je verplicht dan actie te ondernemen."
MachteloosBehandelaars staan machteloos, zegt Rombouts. In zijn brief aan minister Schippers vraagt de burgervader een onderzoek in te stellen naar de 'ernst van de signalen'. Staatssecretaris Teeven heeft laten weten vrijdag per brief een antwoord te sturen naar het gemeentehuis van Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.