Video

Man die mogelijk betrokken is bij dood Lowie van Lent zat eerder in kliniek voor afbijten vingertop

9 september 2014 om 10:56
nl
De agressieve Eindhovenaar (23) die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Bosschenaar Lowie van Lent (71), werd eerder dit jaar gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek voor de duur van één jaar. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch eind februari nadat hij vorig jaar een vingertopje van een agent afbeet.
Geschreven door

Dat laat zijn toenmalige advocaat Bart Toemen uit Boxtel dinsdagochtend aan Omroep Brabant weten. De verdachte mocht in mei de GGZ-kliniek verlaten, terwijl justitie wilde dat hij een jaar lang behandeld zou worden.
Psychotisch en impulsiefEen psycholoog concludeerde in februari dat de man psychotisch is en impulsief, paranoïde, onvoorspelbaar en agressief kan worden. Hij adviseerde verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis.
Een psychiater oordeelde dat gedwongen opname noodzakelijk was om hem te behandelen en te kunnen controleren. De kliniek besloot de behandeling van de man na drie maanden ambulant voort te zetten.
'Kliniek goed gehandeld'De man mocht met andere woorden de kliniek verlaten. “Achteraf zou je kunnen zeggen dat het een onjuiste beslissing was om hem te laten gaan”, vertelt de raadsman. “Maar op dat moment heeft de kliniek naar mijn weten goed gehandeld.”
Afgelopen week ging het echter opnieuw mis. De 23-jarige Eindhovenaar ging donderdagavond bij zijn pleegouders in Boxtel weer door het lint. Alle stoppen zouden bij hem zijn doorgeslagen.[YouTube:body:http://youtu.be/qIwRrD0i5oo]
In psychose geraakt“Dat gebeurde vorig jaar in Helmond ook, mogelijk is hij weer in psychose geraakt”, vermoedt Toemen. Nadat de man werd onderzocht werd hij door de Crisisdienst van de Reinier van Arkel groep weer vrijgelaten.
Hij zou geen gevaar meer vormen voor zichzelf of voor zijn omgeving. Niet veel later werd het dode lichaam van de vermiste Lowie van Lent, een ijzerhandelaar in Den Bosch, gevonden in de Aa.
'Onvoorstelbaar'Kort daarvoor werd de verdachte Eindhovenaar op de A2 in een 25-kilometerwagentje van het slachtoffer aangehouden. “Onvoorstelbaar en opmerkelijk dat de Crisisdienst hem heeft laten gaan”, aldus de raadsman. "Hij kan namelijk helemaal door het lint gaan."
Volgens Toemen staan alle gegevens van de Eindhovenaar in een dossier. De Crisisdienst had die zo kunnen raadplegen, vertelt hij. De advocaat vindt het vreselijk dat alles zo is gelopen. “Want we hebben hier normaal te maken met een hele keurige, nette jongen. Hij is goed ontwikkeld en heeft een goede opleiding genoten.”
Bezoek aan familieDe man komt uit het Afrikaanse Guinee en kwam op zijn dertiende naar Nederland. Hij integreerde goed in de samenleving, vertelt zijn raadsman. “Vorig jaar kreeg hij voor het eerst problemen. Daarvoor is er nooit iets eerder voorgevallen”, vertelt de advocaat.
Mocht het een zaak worden, dan kan de verdachte een beroep doen op Toemen. Later deze week neemt de advocaat een bezoek aan de familie van de Eindhovenaar. “Wat er daarna gebeurt, weet ik niet. Dat hangt volledig af van het onderzoek dat nu loopt.”[YouTube:body:http://youtu.be/g-WTkDzaTcc]
Van flat springenIn september werd de Eindhovenaar aangehouden op het Wethouder van Deutekomplein in Helmond. Hij had twee agenten mishandeld.
De agenten hadden een melding gehad dat een man van een flat zou willen springen om zelfmoord te plegen. Toen de agenten bij de flat aankwamen, was de man al naar beneden geklommen.
De politie onderzoekt nog hoe Lowie van Lent is vermoord. Duikers van de politie hebben in de Aa een voorwerp gevonden "dat mogelijk voor de moord is gebruikt",  aldus een politievoorlichter. Het zou gaan om een slotje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.