Hoe maak je een Bossche Bol soldaat: met mes en vork, uit de hand of lekker uitlepelen?

9 september 2014 om 15:35
nl
Hoe heurt het nu eigenlijk? Eet je een Bossche Bol met mes en vork of gewoon uit de hand? Erica Terpstra, maandag uitgeroepen tot Bourgondiër van het Jaar, heeft deze discussie onbewust aangewakkerd. De oud-politica en sportbestuurster bezocht de keuken van bakkerij Jan de Groot in Den Bosch en werd 'betrapt' toen ze een Bossche Bol met mes en vork at.
Geschreven door

Dat schoot bij enkele Bosschenaren in het verkeerde keelgat. “Een beetje Bosschenaar douwt ‘m zo in één keer in de mond”, schrijft Geert Nolte op onze Facebook-pagina.
'Goed gehandeld'Terpstra hoopt een goede ambassadeur van de Bourgondische levensstijl te worden. Volgens Heleen Hulshof, socioloog omgangsvormen en expert op het gebied van etiquette, denkt dat ze daar geen probleem mee zal hebben. Terpstra heeft volgens haar ‘goed gehandeld’.
“Etiquette gaat erom dat je andere mensen niet in verlegenheid brengt. Aan de foto is te zien dat Terpstra met twee heren een bol aan het eten is met mes en vork. Hiermee heeft ze deze heren niet in verlegenheid gebracht. Fatsoenlijk gedaan dus.”
'Wat maakt het allemaal uit?'Daar is Melanie Schurgers-De Jong het volkomen mee eens. “Ook bij De Groot krijg je mes en vork. Een Bossche Bol eet je hoe je er het beste van geniet”, schrijft ze op Facebook. Ivo Stevens vult aan: “Wat maakt het allemaal uit? Zolang het meeste maar naar binnen komt. Persoonlijk maak ik eerst een gaatje, eet de slagroom eruit en dan eet ik met de handjes verder.”
Maureen van Geenen heeft ook haar eigen manier. “Lekker uitlepelen vanaf de onderkant en dan lekker vanuit de hand de rest”, vertelt ze. Volgens socioloog Hulshof is er geen ‘goede manier’ om de Bossche Bol te eten. “Etiquette is subjectief”, vertelt ze. “Ik begrijp de reacties van de Bosschenaren heel goed. Zij reageren vanuit hun cultuur en belevingswereld.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.