Video

Eerde speelde sleutelrol in mislukking Market Garden

9 september 2014 om 19:25
nl
Operatie Market Garden eindigde eind september 1944 in een mislukking. Directe aanleiding daarvoor was de felle tegenstand van de Duitsers bij Eerde en Veghel. Daar werd de geallieerde corridor naar Arnhem twee keer doorbroken. Het gevolg was een vertraging van 48 uur voor de Engelse militaire colonne, die daardoor de brug bij Arnhem niet meer op tijd kon bereiken.
Geschreven door

Adriana van Riel was zeventien toen op 17 september de Amerikaanse luchtinvasie begon. Nog altijd woont ze in het ouderlijk huis naast de molen in Eerde.
Een plek met geschiedenis. Tussen de molen en het huis schoten de Duitsers een Sherman tank met een Engelse bemanning in brand. Twee militairen vonden de dood. "De verkoolde lichamen werden door Amerikanen en mijn vader uit de tank gehaald. Armen en benen moesten worden gebroken anders konden de lichamen niet door koepel", vertelt de dochter van de molenaar.
Strategisch belangOp de Vlagheide bij Veghel zijn ongeveer duizend parachutisten geland. Hun taak was het om de vier bruggen in Veghel en omgeving in te nemen en te beveiligen, in afwachting van het Britse grondleger. De Zuid-Willemsvaart en het Duits lijntje waren van strategisch belang en daarom boden de Duitsers hevig tegenstand.
Die hadden de beschikking over tanks en artillerie. Daarmee werden de hoogste gebouwen van Eerde, de kerk en de molen, onder vuur genomen en uiteindelijk ook vernietigd. Veel Amerikanen stierven in het oorlogsgeweld, evenals een flink aantal burgers. Zij hadden niet de tijd gehad om te vluchten. Eerde was tijdens Market Garden drie keer in handen van de Amerikanen en drie keer van de Duitsers.
Door de hevige gevechten in Eerde konden de Duitsers twee dagen lang de corridor bij Veghel blokkeren. Arnhem kon niet meer tijdig bereikt worden om de brug daar in te nemen. Daarop besloot het geallieerd opperbevel om Operatie Market Garden af te blazen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.