'Geheim rapport grote fraude Nuenen blijft geheim'

9 september 2014 om 22:53 • Aangepast 24 april 2020 om 17:12
nl
Het geheime rapport over de grootschalige grondfraude in Nuenen dat al uitlekte, blijft geheim. Dat laat burgemeester Maarten Houben dinsdag namens het gemeentebestuur aan de gemeenteraad weten.
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de bevindingen in het rapport. Het OM meent dat het onderzoek schade oploopt als de gemeente het rapport openbaar maakt.
Grootschalige aankoopfraudeHet Eindhovens Dagblad kwam eerder in het bezit van het rapport. Daarin stond wat al gedacht werd: de afgelopen jaren is er bijna stelselmatig gerommeld met grondtaxaties. Een extern bureau taxeerde grond, maar de gemeente betaalde er uiteindelijk veel meer voor. De taxatierapporten werden vervalst. Vaak ontbraken er zelfs officiële handtekeningen.
Burgemeester Houben: "Als er informatie uit het rapport openbaar wordt, kan dit de meningen en herinneringen van mensen kleuren en/of beïnvloeden. Bovendien hebben politie en OM nu nog een voorsprong op de mensen die straks misschien worden gehoord in het strafrechtelijk traject. Die voorsprong is weg als het rapport openbaar wordt."
Andere werkelijkheidOok schrijft de burgemeester dat het onderzoek van het OM veel breder kan zijn dan het geheime rapport. "Daardoor kan de werkelijkheid er heel anders uitzien dan op basis van het veel beperktere geheim rapport kan worden gezegd. Dat geldt ook voor de mensen die in het geheime rapport worden genoemd. Openbaar maken van dat rapport kan die mensen nu al ernstig schaden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.