Video

De lampjesophangers van de Lichtjesroute in Eindhoven zijn weer hard aan het werk

10 september 2014 om 00:21
nl
Op de Vestdijk hingen de vrijwilligers van de Lichtjesroute maandagavond de lampjes weer op. Op zo'n tien meter hoogte, in een nieuwe hoogwerker. Geen fijne klus voor iemand met hoogtevrees dus. "Als we willen, kunnen we 22 meter omhoog," zegt Tits Bongers van de Lichtjesroute. "Maar gelukkig zijn onze projecten zo hoog niet."
Geschreven door

Met de hand worden de lichtornamenten van de Lichtjesroute deze dagen weer door heel Eindhoven opgehangen. Volgende week woensdag moet het klaar zijn. "We zullen de komende week nog op veel plekken in Eindhoven aan het werk zijn," zegt Bongers. De Lichtjesroute gaat op 18 september branden.  
'Geweldige knutselklus'Het werk aan de Lichtjesroute is ook nachtwerk. Soms tot vijf uur in de ochtend. "Dit is natuurlijk een geweldige knutselklus," zegt één van de vrijwilligers op de hoogwerker. "We zijn allemaal vrij technisch aangelegd en doen niets liever. Het is zo mooi om het allemaal weer op te hangen, te onderhouden en te laten branden voor de mensen. En het is een mooie herdenking natuurlijk."
De lichtjes worden allemaal met de hand met onder meer tiewraps aangebracht. De organisatie beschikt dit jaar over een tweede nieuwe hoogwerker en dat bespoedigt de klus.
Ontroering in BayeuxDit jaar heeft de Lichtjesroute veel nieuws te bieden. Zo wordt er stilgestaan bij de bevrijding van Eindhoven 70 jaar geleden. "We hebben nu al onze ornamenten die iets met de bevrijding te maken hebben op de kop van de Montgomerylaan gezet," vertelt Tits Bongers. Ook is er een nieuw monument dat het 75-jarig bestaan van de wijk Witte Dorp herdenkt. Er zijn nieuwe ornamenten in de vorm van ijsco's. En er is een piratenboot.  
De organisatie heeft een ornament naar de Franse zusterstad Bayeux gebracht. Om stil te staan bij de bevrijding. "Ze waren daar erg ontroerd toen ze het lichtornament zagen," zegt Bongers. "Het was een erg mooi moment."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.