Ultimatum voor Ecoflow: stank Eindhoven en Son moet voor het middaguur opgelost zijn

10 september 2014 om 08:57
nl
Afvalwaterzuiveraar Ecoflow krijgt nog tot uiterlijk woensdagmiddag twaalf uur de gelegenheid om de stanklucht boven Eindhoven en Son op te lossen. Lukt dat niet, dan moet de totale inhoud van het waterzuiveringsbassin met tankwagens worden afgevoerd. Daar heeft het bedrijf dan weer tot vrijdagmiddag twaalf uur de tijd voor.
Geschreven door

Ecoflow in Son zei er eerder al zelf voor te willen zorgen dat er een einde komt aan de stank van rotte eieren. Volgens de directeur van Ecoflow zijn de problemen verholpen.
'Problemen verholpen'Als mensen nog last ervaren van de stank, dan komt dat door de wind, stelt Ecoflow. "We hebben zelf metingen gedaan en daaruit kwam naar voren dat het water weer van goede kwaliteit is", aldus de directeur.
Bij de zuivering van water is zondag waterstofsulfide vrij gekomen, wat de stank veroorzaakt.
Niet onder controleDinsdagavond leek de oplossing nog niet in zicht. Ecoflow probeert de lucht te stoppen door een mix van chemicaliën in het water te stoppen. Rond tien uur dinsdagavond laat het bedrijf weten dat het maar niet lukt een goede mix samen te stellen.
De provincie liet een paar uur later weten dat het bedrijf een ultimatum is gesteld, een zogenaamde 'last onder bestuursdwang'.
KlachtenVolgens de omgevingsdienst doet Ecoflow zijn best om het probleem op te lossen. In het afvalwaterbassin gaat 3,6 miljoen liter. Er zouden ongeveer honderd tankwagens nodig zijn om het water af te voeren.
Van omwonenden en bedrijven in de buurt kwamen de afgelopen dagen tientallen klachten binnen. Er waren ook veel vragen over mogelijk gevaar voor de volksgezondheid.
Volgens de GGD is de rotte eierengeur niet gevaarlijk voor omwonenden. Wel kun je klachten krijgen zoals hoofdpijn, neusprikkeling en prikkelende ogen. De GGD adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten als het te erg stinkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.