Eindhovens Dagblad zet geheim rapport Nuenen online vanwege gebrek 'overtuigende redenen'

10 september 2014 om 10:32
nl
Het Eindhovens Dagblad heeft woensdag het rapport over de fraude met grondaankopen in Nuenen online gezet. Dit terwijl het college van B en W een dag eerder nog besloot dat het voorlopig geheim moest blijven.
Geschreven door

De krant kwam vorige week in bezit van het rapport (pdf, 3,1 kB). Na overleg met justitie oordeelde het Eindhovens Dagblad dat publicatie niet schadelijk is. Justitie wist niet met 'overtuigende redenen' te komen, zo laat de adjunct-hoofdredacteur weten.
Nuenen wilde rapport voorlopig geheim houdenHet college van burgemeester en wethouders besloot dinsdag het rapport geheim te houden, omdat justitie de bevindingen in het verslag nog onderzoekt. Bovendien deed ze aangifte tegen raadslid Hans Pijs, die het rapport heimelijk doorstuurde naar het Eindhovens Dagblad.
Burgemeester Maarten Houben zei dat het onderzoek van justitie veel breder kan zijn dan wat er in het geheime rapport werd genoemd. "Daardoor kan de werkelijkheid er heel anders uitzien dan op basis van het veel beperktere geheim rapport kan worden gezegd. Dat geldt ook voor de mensen die in het geheime rapport worden genoemd. Openbaar maken van dat rapport kan die mensen nu al ernstig schaden."
De gemeente Nuenen hekelt dan ook de handelwijze van het Eindhovens Dagblad. "Het was al erg, maar door de publicatie van het Eindhovens Dagblad is de situatie nog erger geworden", zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. De gemeente neemt alleen geen maatregelen tegen de krant.
Gesjoemeld met grondtaxatiesIn het zogeheten KAFI-rapport staat wat eerder al gedacht werd: de afgelopen jaren is er bijna stelselmatig gerommeld met grondtaxaties. Een extern bureau taxeerde grond, maar de gemeente betaalde er uiteindelijk veel meer voor. De taxatierapporten werden vervalst. Vaak ontbraken er zelfs officiële handtekeningen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.