Slangenexpert na commotie ontsnapte cobra Made: 'Landelijk examen voor houden gevaarlijke slangen'

10 september 2014 om 11:45
nl
Er moet een landelijk examen komen voor mensen die gevaarlijke huisdieren zoals giftige slangen houden. Dat zegt slangenexpert Walter Getreuer na alle commotie in Made.
Geschreven door

Hij gaat bij politici in Den Haag aan de bel trekken. Volgens Getreuer had de ontsnapping van de cobra in Made voorkomen kunnen worden. "De situatie in de woning was geen veilige, zo zie ik het liever niet", zegt de slangenexpert.
"Met een beetje moeite is de kans op ontsnappen nihil. Dit had gewoon heel eenvoudig voorkomen kunnen worden, dan had je de paniek en commotie niet gehad", laat de slangenexpert aan Omroep Brabant weten.
Lessen lerenGetreuer wil dat er lessen getrokken worden uit de ontsnapping in Made. Hij is niet voor het verbieden van gifslangen als huisdier, wel voor meer controle.
De Madese cobra werd na een paar dagen zoeken gevonden in de schuur van de buurman. De eigenaar heeft de slang overgedragen aan Serpo, de reptielenzoo van Walter Getreuer in Rijswijk.
Vervolgstappen gemeente DrimmelenDeze week schrijft Getreuer zijn bevindingen en conclusies op voor de gemeente Drimmelen waar Made onder valt. De gemeente gaat naar aanleiding van het rapport van Getreuer nadenken over wat de vervolgstappen zijn.
In de gemeentelijke APV staat in ieder geval niets over het houden van gevaarlijke huisdieren, zegt een woordvoerder. Regelgeving daarover is landelijk. Wel wil de gemeente nog bekijken of de kosten van de zoekactie op de eigenaar kunnen worden verhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.