Rijksrecherche begint onderzoek naar fraude bij grondaankopen in Nuenen - Omroep Brabant

Rijksrecherche begint onderzoek naar fraude bij grondaankopen in Nuenen

10 september 2014 om 12:00 • Aangepast 24 april 2020 om 17:12
nl
De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar de mogelijke fraude bij grondaankopen in de gemeente Nuenen. Dat liet justitie woensdag weten.
Geschreven door

Bij hoogstwaarschijnlijk negen grondaankopen werd de gemeente Nuenen mogelijk benadeeld, omdat er verschillen waren tussen de taxaties en de bedragen die de gemeente uiteindelijk betaalde. De geschatte schade daardoor bedraagt ongeveer vijf miljoen euro.
Justitie zegt dat de Rijksrecherche een oriënterend onderzoek instelt, waarvan de resultaten een tijd op zich laten wachten. De gemeente weet van het onderzoek af.
Ambtenaar had te veel vrijheidDe gemeente deed in juni aangifte naar aanleiding van een integriteitsonderzoek dat werd uitgevoerd. Volgens de onderzoekers zijn taxatierapporten vervalst en lijkt een topambtenaar daarbij betrokken te zijn geweest. De ambtenaar kreeg te veel vrijheid: hij voerde onderhandelingen, tekende collegebesluiten en koopovereenkomsten.
Wethouders en gemeenteraad besloten grond te kopen zonder taxatierapporten of op basis van ongetekende taxaties. De gemeenteraad is nog van plan om een raadsenquête te houden over de zaak. De topambtenaar is inmiddels ontslagen.
Raadslid lekt geheim rapportHet balletje over het gesjoemel met de grondaankopen begon met rollen toen het Eindhovens Dagblad vorige week een geheim rapport publiceerde, waarin stond dat er bijna stelselmatig werd gerommeld met grondtaxaties. Een raadslid lekte het rapport aan de krant, waarna de gemeente aangifte tegen hem deed.
Het Eindhovens Dagblad heeft woensdag het rapport over de fraude online gezet. Dit terwijl het college van B en W een dag eerder nog besloot dat het voorlopig geheim moest blijven. Na overleg met justitie oordeelde het ED dat publicatie niet schadelijk is, omdat justitie niet met 'overtuigende redenen' wist te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.