Stank door Ecoflow boven Son en deel Eindhoven verdwenen

10 september 2014 om 12:45
nl
De doordringende rioollucht die sinds zondagavond boven bedrijventerrein Ekkersrijt in Son en het Eindhovense stadsdeel Woensel hing, is opgelost. Dat blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Afvalwaterzuiveraar Ecoflow meldde eerder al dat de stank weg zou zijn. Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor 'de grote overlast' van de afgelopen dagen.
Geschreven door

Ecoflow kreeg tot woensdagmiddag twaalf uur de gelegenheid om de stanklucht op te lossen. Dat lukte, rond het middaguur werd nergens meer waterstofsulfide in de lucht gemeten. Dat was de stof die de stank veroorzaakte.
Het vervuilde water (3,6 miljoen liter, ofwel 100 tankwagens) hoeft voorlopig niet afgevoerd te worden. Mocht het voor vrijdagmiddag twaalf uur toch weer gaan stinken, moet Ecoflow het water alsnog afvoeren.
Buitenlandse expertiseVolgens de Omgevingsdienst heeft het bedrijf er met man en macht aan gewerkt om het probleem op te lossen. Door grote hoeveelheden loog aan het vervuilde water toe te voegen is de stank verdwenen. Voor de klus werd zelfs specialistische expertise uit het buitenland ingeschakeld.
Bij de zuivering van het water kwam zondag door nog onbekende oorzaak waterstofsulfide vrij, wat de stank veroorzaakte. Dinsdagnacht was het water weer van goede kwaliteit, meldt de directeur. "Als mensen nog last ervaren, dan komt dat door de wind. Dat heeft nog tijd nodig", vertelt hij.
'Bewusteloos raken'Omwonenden kregen klachten zoals hoofdpijn, neusprikkeling en prikkelende ogen. Bij een hoge concentratie kan waterstofsulfide uiterst gevaarlijk zijn, meldt specialist in adembescherming Jan-Willem de Winter. "Zo kan iemand bewusteloos raken en kunnen ogen en huid beschadigd raken."
Omdat uit onderzoek van Ecoflow bleek dat de lucht niet gevaarlijk was voor de gezondheid, werd alleen het Ecoflow-terrein volledig afgesloten.
Sluipmoordenaar onder de stoffenWerknemers van het bedrijf mochten niet in de buurt van het bassin komen. "Zodra je een vervelende geur ruikt, hoeft het niet per se te betekenen dat het gevaarlijk is", aldus De Winter.
Waterstofsulfide wordt door scheikundigen ook wel 'sluipmoordenaar' genoemd, omdat de stof niet valt waar te nemen. De rotte eierenlucht die boven Son en een deel van Eindhoven hing, zorgde voor veel klachten. "Vannacht met koppijn wakker geworden, kom eens in actie!", liet een inwoner van Eindhoven weten.
VolksgezondheidEr waren ook veel vragen over mogelijk gevaar voor de volksgezondheid. De GGD adviseerde omwonenden om ramen en deuren te sluiten als het té erg zou stinken.
Aan Omroep Brabant laat de gezondheidsdienst woensdag weten de klachten nog te zullen onderzoeken. "We nemen de vragen en klachten zeer serieus", vertelt een woordvoerder. "Dat de geur misselijkmakend en vervelend is staat buiten kijf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.