Hoe Zakaria Bakkali flopte bij PSV: 'Afspraken kwam hij niet na, hij had elke week een ander nummer'

10 september 2014 om 12:51
Bakkali wordt behandeld door fysiotherapeut Belgische bond (foto: KBVB)
Bakkali wordt behandeld door fysiotherapeut Belgische bond (foto: KBVB)
Hij is misschien wel de meest getalenteerde voetballer van PSV, maar toch lijkt het verblijf van de jonge Belg in Eindhoven te mislukken. Zakaria Bakkali (18) is zijn hele jeugd in de watten gelegd, kwam nooit afspraken na en liep met zijn hoofd in de wolken dankzij de interesse van diverse topclubs. Dat blijkt woensdag uit een reconstructie van Voetbal International.

Als Bakkali als jong ventje begint in de jeugdopleiding van PSV, valt meteen zijn enorme talent op. Maar al snel krijgt de jonge Belg door die kwaliteiten ook een uitzonderingspositie. Als hij zestien is verdient hij aanzienlijk meer dan zijn leeftijdsgenoten en rijdt zijn vader in een enorme Mercedes.
Niet meer voluitOok het gedrag van Bakkali zorgt voor gefronste wenkbrauwen. "Na een teleurstelling viel Bakkali terug in het gedrag dat wij niet wilden zien", vertelt technisch manager Marcel Brands aan het weekblad. "Afspraken werden niet nagekomen, hij ging niet meer voluit op trainingen."
Ook Memphis Depay, die wél wekelijks schittert in het eerste, is in de jeugd een vervelend mannetje. Depay vindt echter stabiliteit bij Joost Leenders, een prestatiecoach. Dat was voor Bakkali geen optie vertelt Brands aan VI. "Daar stond Zakaria niet voor open."
Manchester CityVolgens voetbalmakelaar Marcel Veerman raakt de tiener teleurgesteld omdat PSV zijn afspraken niet nakwam. Hij vertelt aan VI: "Bakkali kon naar Manchester City, maar koos voor PSV. PSV speelde dat toen slim. Er zijn bepaalde mondelinge toezeggingen gedaan. Zes maanden later vroeg Bakkali me of hij nog steeds naar City kon, omdat PSV de afspraken niet nakwam."
Als zeventienjarige debuteert Bakkali in PSV 1 en verwondert de voetbalwereld met prachtige dribbels. PSV wil hem vastleggen, maar blijft tegen het onmogelijke gedrag van het talent aanlopen. "Bakkali vergat normale afspraken", aldus Brands in VI. "Hij wisselde bijna elke week van telefoonnummer en vergat dat dan door te geven."
"Op een keer moest hij zich melden voor blessurebehandeling op zondag. Kwam ie niet opdagen. Toen ik hem erop aansprak vertelde hij dat hij naar de tandarts moest. Op zondag..."
Contact via WhatsAppIn een uiterste poging Bakkali te behouden, biedt PSV hem een salaris dat kan oplopen tot vier ton. De aanvaller laat het lopen, zo laat hij per WhatsApp weten aan zijn toenmalige zaakwaarnemer Kees Ploegsma. "Niet dit contract. Moet beter. Je moet voor mij vechten", stuurt Bakkali.
Dat gebeurt niet. De jonge Belg gaat niet in op het aanbod. Inmiddels heeft hij al acht maanden niet meer gespeeld en loopt zijn contract af in juli 2015. Perspectief is er nauwelijks meer. Want hoe groot de belofte van de rasvoetballer ook was, een mislukking in Eindhoven lijkt nu het enige alternatief.

Wachten op privacy instellingen...