Medaille bijna binnen: handbiker Dennis van Esch denkt goud mee te nemen van de Invictus Games

11 september 2014 om 18:33
nl
Hij voelt de gouden medaille al bijna rond zijn nek hangen. Als het aan handbiker Dennis van Esch ligt neemt hij het eremetaal mee naar huis van de Invictus Games. Een soort Olympische spelen voor gewonde militairen. "Of ik goud mee ga nemen? Dan moet ik wel een beetje bluffen maar ik denk het wel."
Geschreven door

De Veghelse Van Esch verongelukte in 2009 tijdens een missie in Afghanistan. Hij was samen met een paar anderen onderweg naar een huiszoeking. Toen ze een stukje achteruit reden om het zicht te verbeteren raakte de wagen een bermbom die ontplofte. Van Esch werd uit de wagen geslingerd en belandde hierbij op zijn hoofd. Hij raakte beiden benen kwijt en zit nu in een rolstoel. Na het ongeluk lag hij drie maanden in coma en kwam in een revalidatie centrum terecht. Daar verbleef hij ruim een jaar en moest hij bijna alles opnieuw leren.
Goede hoop op goudEn nu staat hij dus op de Invictus Games. Het is volgens de militair goed te vergelijken met de Paralympics maar het zijn geen officiële spelen. "Het is een goede leuke uitdaging maar gewoon voor militairen", vertelt hij. Zaterdag komt Van Esch in actie en gaat hij proberen een gouden medaille mee terug te nemen.
De Brabander was altijd al een sportieve jongen. "Ik heb van te voren altijd veel gesport, en in dienst natuurlijk ook' Dan raak je gewond en kijk je verder", vertelt hij. "Voetballen gaat natuurlijk niet meer en toen werd het handbiken."
Nederland doet mee met 23 sporters. Zij staan onder leiding van Chef d'équipe Pieter van de Peet. De militairen zijn allemaal op verschillende manier gewond geraakt. Dit kan gebeurd zijn tijdens een missie, oefening of in eigen tijd.
Initiatief van Prins HarryDe spelen zijn een initiatief van de Engelse prins Harry, die zich liet inspireren door de Amerikaanse variant. The Warrior Games. Vanuit dertien landen doen er zo'n vierhonderd militairen mee. Zij doen mee met sporten als rolstoelbasketbal, zitvolleybal en zwemmen. De spelen duren nog tot veertien september.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.