NXP levert nfc-chip voor iPhone en Apple Watch, maar techniek achter chip niet nieuw

10 september 2014 om 14:26
nl
De aankondiging van de nieuwe iPhones door Apple betekent ook goede zaken voor NXP in Eindhoven. De fabrikant levert een chip met de telefoons mee voor draadloze communicatie. Apple introduceerde het als een nieuwe technologie, wat veel media graag met de nodige poeha overnamen. Maar in hoeverre gaat het hier nou écht om nieuwe technologie?
Geschreven door

NXP voorziet de iPhones en de nieuwe smartwatch Watch, een 'slim' horloge met een computer voor bijvoorbeeld het lezen van mailtjes, van een zogeheten nfc-chip. Nfc staat voor near field communication, wat inhoudt dat de chip ervoor zorgt dat apparaten draadloos met andere toestellen kunnen communiceren.
Betalen met telefoon dankzij chipHoe gaat dit in zijn werk? De chip zorgt ervoor dat een smartphone gegevens kan uitwisselen met een ander apparaat. Hiervoor hoeft de telefoon maar kort tegen een ontvanger of een reader te worden aangehouden, zoals bijvoorbeeld mogelijk is met de OV-chipkaart. Maar dit kan ook met name nuttig zijn voor het doen van betalingen met een telefoon.
En dat is precies wat Apple dacht. De technologiegigant introduceerde dinsdagavond behalve de smartphones en de smartwatch ook een methode voor mobiel betalen: Apple Pay. Hierbij kan iemand zijn iPhone 6 of Apple Watch contactloos bij een aparte ontvanger in een winkel houden. Op die manier kan eenvoudig met bijvoorbeeld een creditcard worden betaald.
Software voor betalingenApple ontwikkelde de software achter de methode helemaal zelf, maar het gaat hier in de basis niet om een nieuwe techniek, zoals sommigen suggereren. Onder meer concurrent Google kwam de afgelopen jaren met een eigen implementatie, die Wallet heet. Die technologie werkt ook op basis van nfc, hoewel er ook ondersteuning is voor betalingen met bijvoorbeeld enkel een e-mailadres.
Google heeft Wallet beschikbaar gesteld voor iPhones, maar ook voor Android-toestellen. Van die laatste groep zijn er al langere tijd toestellen beschikbaar die een nfc-chip aan boord hebben. Voorbeelden daarvan zijn de Samsung Galaxy S5 en de HTC One.  
Nog niet in NederlandHeet hangijzer is dat Google Wallet alleen nog maar in de Verenigde Staten werkt. Hetzelfde geldt voor Apple Pay, dat vanaf volgende maand in Amerika is te gebruiken bij grote ketens als McDonald's en Subway. Een groot succes wereldwijd blijft daarmee op korte termijn uit.
Apple heeft verder nog niets losgelaten wanneer de betaaldienst naar Nederland komt. Wel probeert de Amerikaanse technologiegigant de dienst zo snel mogelijk internationaal uit te rollen. Met de internationale uitrol van Apple en Google valt of staat het contactloos betalen met nfc.
Goede zaken voor NXPHet lijkt nu echter een kwestie van tijd voordat deze techniek ook hier in Nederland wordt geïntroduceerd, nu de 'grote vis' ook met nfc-chips gaat werken. En die vis alleen betekent voor Philipsdochter NXP, één van de grootste nfc-chipfabrikanten ter wereld, nu al goede zaken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.