Geen gewonden bij explosie en brand Amercentrale in Geertruidenberg - Omroep Brabant
Video

Geen gewonden bij explosie en brand Amercentrale in Geertruidenberg

10 september 2014 om 15:33
nl
Bij de Amercentrale in Geertruidenberg zijn woensdagmiddag bij een explosie vier biomassasilo’s beschadigd geraakt. Na de ontploffing brak een grote brand uit. Niemand raakte gewond. Het sein brand meester werd om tien voor half acht gegeven. Het nablussen duurde enkele uren.
Geschreven door

Rond kwart voor één ontplofte een transportband die biomassa vanuit de silo's naar de elektriciteitscentrale vervoert. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet bekend. De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de oorzaak.
Alle medewerkers van Essent bleven ongedeerd. Er werd ook niemand vermist. De brand die volgde, ging gepaard met zwarte rookwolken. Die trokken richting het poldergebied tussen Geertruidenberg en Drimmelen.
Geen problemen elektriciteitsvoorzieningVolgens een woordvoerder van Essent is de stroomproductie voor Nederland niet in gevaar geweest en draait de centrale gewoon door.
Ruim dertig brandweerwagens zijn ter plaatse gekomen en een blusboot werd opgeroepen voor extra watervoorziening. De hulpdiensten gingen de silo’s echter niet binnen omdat er sprake zou zijn van instortingsgevaar.
'Constructie instabiel'"Het is een hele lastige klus, want de constructie is instabiel", aldus politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer. Er werd daarom een hoogwerker ingezet. Ongeveer honderd brandweermensen kwamen in actie om het vuur te bestrijden. Ook werden twee blusboten ingezet.
Bluswater opgevangenVanuit een helikopter werden warmtebeelden gemaakt voor de brandweer. Volgens de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten. Op verzoek van Rijkswaterstaat en het waterschap was Essent rond zes uur begonnen om het terrein af te dammen en het bluswater op te vangen. Hierdoor moest milieuschade worden voorkomen.
[YouTube:body:http://youtu.be/g2CauO6chaI]
'Enorme knal'Henk van Oosterwijk uit Oosterhout zag de ontploffing op een paar honderd meter afstand gebeuren. “Mijn vrouw en ik kwamen met ons plezierjachtje vanuit de Amer en draaiden de Spijkerboor op richting Hank. Ineens hoorden we een grote knal. Ik schrok me rot en draaide meteen om. Ik zag een hoop materiaal de lucht in schieten. Geen vuur of vlammen, alleen maar heel veel donkergrijze rook."
Hij verwachtte nog een knal. "Ik dacht: het hele zooitje gaat straks de lucht in. Maar na die ene knal bleef het rustig."
[YouTube:body:http://youtu.be/jhl-d9JjvFI]
Eerder problemen met silo biomassaHet is niet het eerste incident met silo's bij de Amercentrale. In juni woedde korte tijd brand in een ondergrondse silo. De oorzaak was toen broei in biomassa, een plantaardig of dierlijk materiaal, zoals gft-afval, mest en hout, dat als brandstof kan worden gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie.
De Amercentrale draait voor een deel op de 'groene' biomassa en voor een deel op kolen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.