Corsowagen uit Zundert krijgt tweede leven in Stedelijk Museum Den Bosch

10 september 2014 om 16:28
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Bloemencorso is kunst: corsowagen in Stedelijk Museum Den Bosch
Corsowagen Censuur krijgt na het bloemencorso in Zundert een tweede leven in het Stedelijk Museum in Den Bosch. Het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek maakt van de wagen een nieuwe sculptuur, als onderdeel van hun tentoonstelling 'Nachtvangst' die vanaf 13 september te zien is in het Bossche museum.
Geschreven door

Woensdag arriveerde de wagen na een urenlange rit en met speciaal transport in Den Bosch. "Het duurde vooral erg lang voordat we met die enorme dieplader vanuit Zundert de snelweg hadden bereikt," zegt Erwin Braspenning, ontwerper van de bouwersgroep van buurtschap Veldstraat.
Buurtschap: 'Trots op tweede leven'Het buurtschap haalde vorig weekend met de wagen 'Censuur'  de vijftiende plaats op het Bloemencorso in Zundert.  De bouwgroep vindt het een grote eer dat de wagen nu een nieuw leven krijgt in het Stedelijk Museum.
"Na het corso worden alle wagens vernietigd, dus voor ons is het heel bijzonder dat deze wagen een nieuwe functie krijgt," zegt Maarten. Hij kijkt vol trots als het eerste deel van de wagen op de zware houten klossen op het binnenplein van het museum wordt getakeld.
'Geboeid door het verval'Het duo Heringa/Van Kalsbeek werkt sinds vorig jaar samen met het Bloemencorso in Zundert. Het is vooral geboeid door het verval van de corsowagens.  "Wij kijken veel meer naar de binnenkant die na het verval de wagens zichtbaar wordt," zegt Liet Heringa.
Het duo werkte mee aan het ontwerp van de wagen Censuur. Liet Heringa: "Vanaf het begin is er in het ontwerp en de bouw al rekening mee gehouden dat de wagen uit elkaar kon en omgebouwd zou kunnen worden."
Hoe het er straks uit gaat zien is nog onbekend. "De bloemen gaan verwelken en het papier vergaat, dus het zal steeds blijven veranderen," meent Heringa. Wel is er al een titel voor het werk: Cadavre Exquis, en dat betekent 'Voortreffelijk Kadaver'.  
Het werk is tot en met januari 2015 in Den Bosch te zien.


Wachten op privacy instellingen...