Video

Basecamp Veghel bijna klaar voor deelnemers herdenking Market Garden

10 september 2014 om 18:18
nl
Veghel is vanaf vrijdag het centrum van talloze activiteiten voor de herdenking van zeventig jaar Market Garden. Momenteel wordt er een groot militair kamp gebouwd. De uitvalsbasis voor voertuigen en deelnemers aan de historische militaire optochten van de komende tien dagen. Vrijwilligers brengen momenteel het terrein aan de Corridor in Veghel in gereedheid.
Geschreven door

Het Basecamp is veertien hectare groot. Naar verwachting zullen 850 deelnemers van allerlei Market Garden-activiteiten hier neerstrijken.
Hell's HighwayBelangrijkste activiteit van de stichting Operatie Market Garden is de historische tocht over Hell's Highway. Zo wordt de smalle corridor genoemd, waarover het 30ste Engelse leger vanaf 17 september 1944 trok. Van de Belgische grens naar Arnhem.
Naar verwachting zullen zo'n vierhonderd militaire voertuigen aan de tocht deelnemen. De tocht is opgesplitst in twee delen. Het eerste gedeelte wordt komende zondag 14 september gereden. Het vertrek is om negen uur 's morgens vanuit Borkel en Schaft, zie hier het complete programma van de dag [70,5 kB] met kaartje[.PDF, 322 kB], de aankomst is rond halfvier in Veghel [.PDF, 363 kB]. Op zaterdag 20 september is het tweede gedeelte van de tocht van Veghel naar Arnhem. Zie hier het complete programma van de dag [74,1 kB] met kaartje [.PDF, 534 kB].      
Veel belangstellingTwintig jaar geleden tijdens de herdenking van vijftig jaar Market Garden werd een soortgelijke tocht georganiseerd. Toen werd de route in één dag gereden. 800.000 tot een miljoen mensen stonden langs de kant van de weg. Ook nu worden er tienduizenden bezoekers verwacht. De politie ziet erop toe dat de stoet niet stil valt.
De oorspronkelijke colonne van militaire voertuigen in 1944 bestond uit 20.000 voertuigen. Het duurde drie dagen om een dorp of stad te passeren. Met vierhonderd voertuigen kost dat nu zo'n twee uur.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.