Video

Angst voor straling: Pijnacker waarschuwt West-Brabant voor nieuwe 380kV hoogspanningslijn TenneT

11 september 2014 om 16:00
nl
Protesteer zo lang je kunt! Dat adviseren omwonenden van de hoogspanningsleiding in het Zuid-Hollandse Pijnacker aan inwoners van de Oosterhoutse wijk Oosterheide. De hoogspanningsverbinding bij Pijnacker werd een jaar geleden in gebruik genomen, maar de mensen in de omgeving zijn er nog steeds niet gerust op.
Geschreven door

Eind augustus werd een aantal gemeenten in West-Brabant verrast door het besluit om het tracé voor een nieuwe hoogspanningslijn van Zeeland naar Tilburg naar het zuiden te verleggen. Voor Oosterhout betekent dit dat de elektriciteitsmasten vlak langs de Burgemeester Materlaan en over het Landgoed Oosterheide komen.    
StralingsgevaarEen aantal bewoners is een petitie gestart tegen het plan van het ministerie en TenneT. Ze zijn bezorgd over de mogelijk schadelijke gevolgen van straling. Er bestaat ook vrees voor horizonvervuiling en de waardevermindering van hun huizen.
"We hebben er alles aan gedaan om de komst van de hoogspanningsmasten te voorkomen", zegt Hanneke van de Gevel van de partij Eerlijk Alternatief in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Volgens Van de Gevel is er nog steeds angst onder inwoners over de gevolgen van de straling.
Leukemie''Er is onderzoek gedaan naar kinderen die in de buurt van hoogspanningsmasten wonen. Daaruit bleken meer gevallen van bijvoorbeeld leukemie. Probleem is alleen dat niet kon worden bewezen dat dit aan straling van de hoogspanningsmasten lag'', aldus Hanneke van de Gevel.
Ook volgens TenneT hebben onderzoekers nog nooit een oorzakelijk verband tussen 'blootstelling aan deze velden en verschillende ziekten aangetoond'. De nieuwe hoogspanningsmasten in West-Brabant zijn van hetzelfde nieuwe type dat al in Zuid-Holland staat.
Deze zogeheten Wintracks hebben volgens TenneT een kleiner elektro-magnetisch veld.  De nieuwe masten zijn volgens het stroomtransportbedrijf door hun ranke vorm ook mooier dan de oude masten.  
Nog steeds onduidelijkheid"Ik begrijp niet waarom ze die dingen geplaatst hebben zonder dat er duidelijkheid is over de mogelijk schadelijke gevolgen'', zegt een inwoner van de wijk Klapwijk in Pijnacker. "Dat doe je toch niet? Zeker niet met zoveel kinderen die hier wonen en op school zitten.''
Daniëlle de Jong in de Oosterhoutse wijk Oosterheide is het met hem eens: "Waardevermindering van je huis is tot daar aan toe, maar met de gezondheid van je kinderen neem je toch geen risico? Er staan hier twee scholen pal tegenover het geplande tracé. Moeten onze kinderen eerst ziek worden, voordat er iets gebeurt. Ik ben woest!"
Alternatieven Hanneke van de Gevel in Pijnacker begrijpt de woede van de mensen in Oosterhout:  "Het is ons niet gelukt, maar ik hoop dat de mensen in Brabant meer succes hebben om TenneT tot betere oplossingen te dwingen."
Het RIVM heeft vorig jaar metingen bij de hoogspanningsleiding in Zuid-Holland gedaan. De uitslag van het onderzoek wordt dit najaar verwacht.
Informatie-avondenTenneT houdt  later deze maand een aantal informatie-avonden in de plaatsen waar de nieuwe hoogspanningsmasten worden geplaatst. Onder meer in Zevenbergen, Etten-Leur en Oosterhout.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.