Uitgeverij Malmberg past lesboek maatschappijleer VMBO aan na kritiek op discriminerende inhoud

10 september 2014 om 19:56
nl
Uitgeverij Malmberg in Den Bosch heeft besloten om de lesstof aan te passen na de commotie over de als discriminerend ervaren uitspraken over allochtonen in hun lesmethode Blikopener. Docenten maatschappijleer van het VMBO die dat willen, kunnen vanaf volgende week alternatieve lesstof downloaden.
Geschreven door

De vraagstelling over criminele Marokkaanse jongeren zorgde dinsdag in de media voor nogal wat discussie.
Anti-discriminatiebureau RADAR vindt de lesmethode vooral 'negatieve vooroordelen en stereotypen' bevestigt of zelfs oproept. Het spreekt leerlingen en hun ouders aan op hun etniciteit en vergroot onderlinge verschillen uit.
Leraren: niets aan de handEnkele leraren maatschappijleer van VMBO-scholen betoogden bij Omroep Brabant dat zij zelf hebben gevraagd om provocerende stellingen over de allochtonenproblematiek, omdat die nou eenmaal in de maatschappij leven. Door de stellingen zo scherp neer te zetten, wordt een genuanceerde discussie losgemaakt bij leerlingen die vaak zelf tot deze groep horen.
KamervragenDinsdagavond werd duidelijk dat er vanuit verschillende fracties kamervragen komen over de methode van Malmberg.
De Bossche uitgever heeft nu besloten om aangepast lesmateriaal aan te bieden voor docenten die daar behoefte aanhebben via de website van Blikopener. Malmberg zegt in een toelichting: "Als makers van Blikopener nemen we de discussie uiterst serieus. We betreuren het dat mensen zich gekwetst voelen over de wijze waarop deze lesstof in Blikopener wordt aangeboden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.