Video

Patria in première: eerste Nederlandse speelfilm over Eerste Wereldoorlog gemaakt door Bosschenaar

11 september 2014 om 00:57
nl
Een Hollywood-film is het niet geworden. Dat geeft filmmaker Klaas van Eijkeren uit Den Bosch meteen toe. Veel geld om de film Patria te maken, was er niet. En de echte filmfreak ziet dat natuurlijk meteen. Maar het verhaal van Patria en de hoofdpersoon Arthur Knaap is erg bijzonder. Woensdagavond ging de film (eindelijk) in première. De Eerste Wereldoorlog duurde zo'n vier jaar, bijna acht jaar na het eerste idee was Patria pas afgerond.
Geschreven door

Mensen weten niet beter of Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog. Toch vochten er Nederlanders mee. En Arthur Knaap was er eentje van.
Waargebeurd verhaalArthur Knaap was een Nederlands-Indische jongen die in Frankrijk bij het Vreemdelingenlegioen ging om te kunnen vechten in de Eerste Wereldoorlog. De brieven die hij schreef aan zijn ouders, kwamen in handen van Klaas van Eijkeren, die meteen gefascineerd raakte. "De brieven waren zo dubbel. Aan de ene kant beschrijft hij de gruwelen van de loopgraven, aan de andere kant probeert hij zijn ouders gerust te stellen."
Van Eijkeren wilde het verhaal verfilmen, maar dat viel nog niet mee. Bijna acht jaar duurde het voordat de film woensdagavond het licht zag op het witte doek. "De film is low-budget. Maar toch hoop ik dat de mensen het verhaal weten te waarderen", zegt van Eijkeren. "Elke persoon die de film ziet, vind ik mooi meegenomen. Ik denk dat de mensen het wel interessant zullen vinden om deze film te zien. Je kunt er niet op misgrijpen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.