Brandweer nog hele nacht druk met blussen brand bij Amercentrale in Geertruidenberg - Omroep Brabant

Brandweer nog hele nacht druk met blussen brand bij Amercentrale in Geertruidenberg

11 september 2014 om 10:04
nl
De brandweer is nog de hele nacht bezig geweest met het nablussen van de brand die woensdagmiddag uitbrak bij de Amercentrale in Geertruidenberg. Donderdagochtend om zes uur is de brand geblust. Het is nog onbekend hoeveel schade het vuur precies heeft aangericht.
Geschreven door

Met name het blussen van de transportband nam veel tijd in beslag. De brandweer heeft de silo's 's nachts in de gaten gehouden op mogelijk opnieuw oplaaien van de brand. Donderdag werd dit door werknemers van Essent overgenomen.
Vragen over handhaving en toezichtHet is niet de eerste keer dat er iets gebeurde in de Amercentrale. In juni woedde korte tijd brand in een ondergrondse silo. De oorzaak was toen broei in biomassa.
Biomassa bestaat uit plantaardig of dierlijk materiaal, zoals gft-afval, mest en hout. Biomassa kan als brandstof worden gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie.
'Hoe zit het met toezicht?'"De incidenten leiden bij mij tot vragen hoe het zit met de handhaving en toezicht", reageert burgemeester Willemijn van Hees. "Daar zal ik het gesprek over aangaan."
Over de oorzaak van de brand van woensdag is nog niets bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Volgens een woordvoerder van justitie is het bij zo'n incident standaardprocedure om te kijken of er iets strafbaars is gebeurd.
Voorlopig niet op hout gestooktBij de Amercentrale kan donderdag weer gewoon gewerkt worden. Op de centrale wordt energie geproduceerd met biomassa en steenkool. Voorlopig wordt er als gevolg van de brand geen hout meer verbrand om energie op te wekken en draait de Amercentrale volledig op kolen.
Volgens een woordvoerder van Essent heeft dat geen gevolgen voor de levering van energie. Ook de stadsverwarming zal niks merken van de gevolgen van de brand. De schade is aanzienlijk, maar Essent weet nog niet hoe lang het duurt tot er weer hout kan worden verbrand.
Transportband ontploftRond kwart voor één ontplofte woensdag een transportband die biomassa vanuit de silo's naar de elektriciteitscentrale vervoert. Door de explosie raakten vier biomassasilo's beschadigd.
Daarna brak een grote brand uit, die gepaard ging met zwarte rookwolken. Niemand raakte gewond. Eén silo brandde helemaal uit. Die lag vol met houtsnippers. Eén silo was leeg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.