Beter laat dan nooit: zeven 'criminelen' zeggen alsnog sorry

11 september 2014 om 14:02
nl
Eerlijkheid duurt het langst. Een nu 83-jarige man uit Sleeuwijk biechtte op dat hij lang geleden een goudkleurig koord uit de Gouden Koets had meegenomen. Nu biedt hij de Koning zijn 'oprechte excuses' aan. Een overzicht van Brabanders die pas later uit de school klapten over hun daden.
Geschreven door

1. Wie zegt dat overvallers gedachteloos iets stelen en er dan vandoor gaan zonder er ooit nog aan te denken, heeft het niet altijd bij het rechte eind. Een overvaller uit Den Bosch kreeg jaren later zoveel spijt van zijn gedrag, dat hij zich alsnog vrijwillig meldde bij de politie. Waarom? Hij voelde zich schuldig toen hij op televisie zag hoe hij een angstige winkelmedewerkster overviel.
2. Ook twee Helmonders kregen wroeging nadat ze iets weghaalden uit een skybox van PSV. Het ging om schilderijen waarop twee oud-spelers van de voetbalclub staan. Ze brachten de werken terug en gingen later naar de politie om te vertellen dat ze spijt hadden. Het tweetal ging met opgeheven hoofd én een forse bekeuring weer naar huis.
3. Hij ging niet naar de politie, maar een inbreker in Eindhoven had na zijn daad toch wel last van wat schuldgevoelens. Hij brak deuren en ramen open om binnen te komen, maar bedacht zich toen hij de ravage zag. "Sorry voor het ongemak", kalkte hij voor de bewoners op hun koelkast.
4. Niet alleen de politie, maar ook Sinterklaas krijgt wel eens te maken met kleine diefjes die iets bij hem moeten opbiechten. "Lieve Sint", schreef een 7-jarig meisje. "Ik moet u iets vertellen. Ik heb het cadeautje van mijn schoen stiekem verwisseld met mijn zusjes cadeautje. Ik heb er erg spijt van. Ik hoop dat u niet erg boos op mij bent."
5. Dertien jaar duurde het voordat een zwemmer in Tilburg opbiechtte dat hij zonder te betalen langs de baliemedewerkster naar binnen was geflipt. De spijtoptant betaalde nu alsnog het toegangskaartje van omgerekend vijf euro. "Jong, stom, blind was ik toentertijd."
6. Dan is er nog Diederik Stapel, die fraudeerde met tal van wetenschappelijke onderzoeken. De roemruchte ex-hoogleraar uit Tilburg verzon data voor tientallen publicaties. Hij staat daardoor in de top tien van frauderende wetenschappers wereldwijd. "Ik was alleen maar bezig met het bereiken van mijn professionele doelen en was daardoor verblind", zo zei hij berouwvol.
7. Spreken is zilver, zwijgen is goud. In dit geval letterlijk. De nu 83-jarige Cor Priele uit Sleeuwijk had lang geleden een goudkleurig koord uit de Gouden Koets meegenomen. Omdat hij ontslagen zou worden als hij meteen zijn daad zou opbiechtten, besloten hij en zijn collega's niets te zeggen. Pas deze week klapte hij uit de school en zei hij sorry tegen de Koning.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.