Angst voor 'negatieve emoties' door Duitse uniformen bij bevrijding Uden: rollenspel afgelast

11 september 2014 om 14:25
nl
Een week voordat er in Uden een rollenspel zou zijn om de bevrijding van zeventig jaar geleden na te spelen, trekt de toneelvereniging de stekker uit het plan. Het besluit volgt na een negatief advies van de politie. De heemkundekring is teleurgesteld, laat de voorzitter aan Omroep Brabant weten.
Geschreven door

Het plan was dat toneelspelers de bevrijding van Uden volgende week donderdag zouden naspelen op de Bosschebaan. Daar overrompelden geallieerde verkenners aan het eind van de Tweede Wereldoorlog Duitse soldaten die met de trein naar het thuisland wilden vluchten. De verkenners pakten ze op en brachten ze naar Veghel.
De toneelspelers van de Nederlandse Vereniging voor Militaire Levende Geschiedenis zien nu alleen van het plan af. Aanleiding is een negatief advies van de politie. Die stellen dat Duitse uniformen 'negatieve emoties' en 'pijn' kunnen oproepen bij nabestaanden van de oorlog. Daarnaast is er de angst voor rechts-extremisten, bleek eerder.
Historisch verantwoordVoorzitter Adriaan Sanders van Heemkundekring Uden is erg teleurgesteld door het besluit. "Het zou de eerste keer zijn dat zoiets in Uden werd gedaan. Uden verliest nu één van de pareltjes van de herdenking", vertelt hij.
Het idee om het rollenspel te laten doorgaan zonder Duitse uniformen, ziet Sanders daarnaast niet zitten. "Dan doe je geschiedenis geweld aan. Zoiets doe je historisch verantwoord of doe je niet." Sanders legt zich dan ook maar bij het besluit van de toneelvereniging neer. De vereniging wilde er niets over kwijt.
Geen rollenspel, wel lezingOverigens is het niet zo dat er zonder het rollenspel niets in Uden wordt gedaan aan de herdenking van Market Garden, die de bevrijding van Brabant in gang zette. Zo is er maandag in de Kruisherenkapel een gratis lezing, waarbij de Udense bevrijding uitgebreid aan bod komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.