Rechter verwerpt idee Jan Pollemans voor 'ageviewers' bij Albert Heijn

11 september 2014 om 17:01
nl
Franchisers van Albert Heijn hoeven geen 'ageviewer' te gebruiken bij het bepalen van de leeftijd van klanten die alcohol willen kopen. Dat bepaalde de rechter in Haarlem donderdag in een zaak die was aangespannen door Jan Pollemans uit Etten-Leur.
Geschreven door

Pollemans vindt het huidige systeem, waarbij de kassa blokkeert als een leeftijdsgebonden artikel wordt gescand, ineffectief en belastend. De kassamedewerker moet in zo'n geval de leeftijd van de klant controleren door bijvoorbeeld een legitimatiebewijs te vragen.
Een 'ageviewer' is volgens Pollemans veel handiger. Een 'ageviewer' is een soort terminal met een camera. Daarmee kan een beeld van de klant naar een controlecentrum worden gestuurd en daar kan een externe controleur dan bepalen of de klant oud genoeg is om een bepaald product te kopen.
Privacy en klantonvriendelijkAlbert Heijn vreest dat de 'ageviewer' op gespannen voet kan staan met de Wet Bescherming Persoonsgegevens en dat het door klanten als inbreuk op hun privacy en als klantonvriendelijk wordt ervaren.
De rechter gaat hierin mee en wijst erop dat er meer mogelijkheden zijn om de leeftijd van de klant te controleren.
Wet nalevenPollemans vertelde donderdagmiddag dat hij de uitspraak een slechte zaak vindt. "Mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om de wet na te leven, wordt zo steeds moeilijker."
Voor het controleren van leeftijden moet er volgens Pollemans een systeem zijn dat 100 procent waterdicht is. "De huidige systemen zijn dat niet", aldus de kruidenier. "De ageviewer maakt nauwelijks fouten. We zullen ons nu beraden hoe we de wet zo goed mogelijk kunnen naleven. Dat is mijn grootste zorg."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.