College Nuenen wil omstreden rapport tóch openbaar maken: 'Nu kromme situatie'

11 september 2014 om 18:00
nl
Het college van burgemeester en wethouders in Nuenen wil nu tóch het omstreden KAFI-rapport naar de fraude bij grondaankopen openbaar maken. De gemeenteraad had gevraagd of het college opnieuw wilde nadenken dit te doen.
Geschreven door

Het college besloot eerder namelijk dat het rapport geheim moest blijven. Justitie doet een onderzoek naar de fraude bij de grondaankopen. Om dat onderzoek niet te belemmeren, vond het college het verstandig het omstreden document voorlopig niet openbaar te maken.
Een raadslid in Nuenen vond de geheimhouding alleen geen goed plan en speelde het rapport door aan het Eindhovens Dagblad. De krant maakte vorige week melding van de fraude en publiceerde daarnaast deze week het rapport integraal op zijn site.
'Kromme situatie'"Het gevolg was dat er een kromme situatie ontstond", zo legt woordvoerder Diana Pardijs uit. "De hele wereld mocht het over het rapport hebben, behalve de mensen in de gemeenteraad. Zij moesten zich houden aan de geheimhouding, terwijl zij op straat wel werden aangesproken over de ontwikkelingen."
Het college mag het rapport niet zelf openbaar maken, maar moet daarvoor een voorstel doen bij de gemeenteraad. Die bepaalt uiterlijk volgende week donderdag of het definitief beschikbaar komt voor de rest van de wereld.
Rapport maakt melding van miljoenenfraudeIn het rapport staat dat de gemeente Nuenen mogelijk is benadeeld, omdat er verschillen bleken te zijn tussen de taxaties en de bedragen die de gemeente uiteindelijk betaalde voor grond. Daardoor betaalde de gemeente naar schatting zo'n vijf miljoen euro te veel.
De taxatierapporten bleken vervalst en een topambtenaar leek daarbij betrokken te zijn geweest. De ambtenaar kreeg te veel vrijheid: hij voerde onderhandelingen, tekende collegebesluiten en koopovereenkomsten. De gemeente heeft hem inmiddels ontslagen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de miljoenenfraude.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.