Oorlogsmuseum Overloon wil boodschap aan jeugd beter uitdragen

12 september 2014 om 13:14
nl
Het Oorlogsmuseum in Overloon gaat renoveren. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan het informeren van jongeren want dat blijft een belangrijke doelgroep. Het museum wil aan die groep uitleggen hoe de oorlog is ontstaan en hoe een herhaling voorkomen kan worden.
Geschreven door

Speciaal daarvoor komt op de plaats van het verouderde documentatiecentrum een zogenoemd educatieplein speciaal voor de ontvangst van schoolklassen. Daar zal met de allernieuwste technische middelen de boodschap vorm worden gegeven. Voor deze vernieuwingsoperatie gaat het museum samenwerken met andere musea en archieven, zowel in Brabant als daarbuiten.
Parallellen met hedendaagse wereldOverloon was het eerste oorlogsmuseum in Nederland en opende in 1946. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ongeveer honderdduizend mensen het Brabantse museum, dat ook aan nieuwe generaties wil uitleggen hoe de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan en waartoe die heeft geleid. Daarbij is veel aandacht voor parallellen met de wereld van vandaag, zodat jongeren zich bewust worden van de vrijheid waarin zij leven en hoe kwetsbaar die is.
Directeur Erik van den Dungen: "Op een aansprekende manier gaan we een wezenlijk deel van onze geschiedenis levend houden. Want het is belangrijk, zeker in tijden zoals nu, om uit te leggen hoe de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan. En ook wel hoe je misschien kunt bijdragen om herhaling te voorkomen. Want dat is de kern van onze boodschap."
Slag bij OverloonEerder dit jaar begon het museum al met de vernieuwing, toen een paviljoen over de Slag bij Overloon in gebruik werd genomen. Dit paviljoen staat model voor de richting die het Oorlogsmuseum inslaat, omdat het niet alleen ingaat op de militaire operaties, maar vooral ook op de gevolgen daarvan voor de Nederlandse bevolking. Bovendien haakt het paviljoen aan bij de internationale Liberation Route, die sterk in ontwikkeling is en waarop het museum een centrale plaats inneemt.
De renovatie begint eind 2014. Tijdens de werkzaamheden blijft het museum open. De totale investering bedraagt ongeveer vijf miljoen euro en voor een deel van dit geld moeten nog investeerders worden gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.