Verhoudingen verstoord in Laarbeek: gemeenteraad wil af van burgemeester Ubachs

12 september 2014 om 13:56
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Hans Ubachs
1/2 Verslaggever René van Hoof over de politieke crisis in Laarbeek
De gemeenteraad van Laarbeek wil af van burgemeester Hans Ubachs. Een meerderheid van 14 van de 19 leden van de raad van de gemeente Laarbeek heeft via een motie, ingediend door Partij Nieuw Laarbeek, uitgesproken dat er sprake is van een verstoorde verhouding tussen de gemeenteraad en burgemeester Hans Ubachs.
Geschreven door

Aanleiding is een onderzoeksrapport over het functioneren van de burgemeester binnen het vorige college van burgemeester en wethouders. Omdat dit rapport deel uitmaakt van het persoonsdossier van de burgemeester is het niet openbaar. Over de inhoud van de vergadering worden verder geen mededelingen gedaan, omdat de raad heeft besloten tot geheimhouding.
LeugentjesBinnen drie maanden zal duidelijk worden wat de gevolgen zijn van de nu ontstane situatie. Tot die tijd blijft de burgemeester in functie. De komende twee weken gebeurt er voor het oog van buitenstaander niets. Het is een een afkoelingsperiode voor alle politici. Dat is wettelijk zo vastgelegd.
Ubachs kwam in het nauw, na leugentjes over de verwijdering van een knotwilg in zijn tuin in Aarle-Rixtel en een optreden als Sinterklaas in zijn oorspronkelijke woonplaats Merkelbeek in Limburg. In juli vond hij zelf dat hij niet hoefde af te treden. De meeste fractievoorzitters in de gemeenteraad spraken toen nog het vertrouwen uit in de burgemeester.
In lastige positie door liegende burgemeesterHet gaat de raad vooral om het principe dat de burgemeester zo gemakkelijk liegt en ook nog ontkent totdat een rapport aantoont dat de waarheid anders is. Ook schroomt hij niet een medewerker indirect als leugenaar uit te maken als die een kwestie aankaart. Waarom de raad na de zomervakantie niet meer achter de burgemeester staat is onduidelijk. Tijdens de zomer spraken ze nog hun gezamenlijke steun uit.
Burgemeester Ubachs wil net als de politieke partijen in Laarbeek nu niet reageren. De burgemeester heeft aangekondigd dat hij tijdens een openbare vergadering over de zaak zal spreken. Wanneer dat zal zijn kan hij niet zeggen.
Terug naar LimburgIn Aarle-Rixtel, de woonplaats van Ubachs, wordt wisselend gereageerd. Veel mensen vinden dat de leugentjes niet kunnen en dat de burgemeester weg moet. Een ondernemer zegt dat Ubachs maar snel terug moet gaan naar Limburg en noemt hem een vreselijke man. Maar een buurvrouw van de burgemeester zegt dat het een hele aardige man is en dat er altijd praatjes de ronde doen in een dorp.

Wachten op privacy instellingen...