Mest verplicht afgevoerd in Nistelrode: 'groot milieuprobleem voorkomen'

12 september 2014 om 19:54
nl
Bij Biogas Nistelrode zijn vrijdagmiddag maatregelen genomen die nodig zijn om een groot milieuprobleem te voorkomen. De provincie heeft dit laten weten. Bij het bedrijf aan de Loosbroekseweg was een bassin met vloeibaar afval van een mestvergistingsinstallatie gaan lekken.
Geschreven door

De mest wordt afgevoerd naar een tijdelijke opslagplek in Mill. Volgens de provincie gaat het om 6000 kubieke meter, waarvoor tweehonderd ritten met tankwagens nodig zijn. De operatie gaat zestien uur duren.
Het lek werd eerder deze week opgemerkt door toezichthouders van het Samen Sterk in het Buitengebied-project. Hierin werken diverse overheden samen om misstanden in het milieu te voorkomen dan wel aan te pakken.
Rechtbank wijst ondernemer terechtDe ondernemer is afgelopen woensdag gesommeerd om maatregelen te treffen. De provincie zegt dat hij weigerde mee te werken. De man ging in beroep tegen de aanzegging van bestuursdwang.
Zijn bezwaar werd vrijdagmiddag behandeld door de rechtbank in Den Bosch en die heeft de omgevingsdienst Brabant Noord in het gelijk gesteld. Deze organisatie voert namens de provincie het milieutoezicht uit en handhaaft indien nodig.
De provincie stelt dat de situatie zo ernstig was, dat er geen tijd was om de uitspraak af te wachten. Als het bassin het zou begeven, zou de mest zich verspreiden over het landbouwgebied van de buren. Ook zou het dan in een nabijgelegen sloot zijn gestroomd.
Pad bij bedrijf afgeslotenBij de operatie in Nistelrode zijn ook de gemeente Bernheze, Waterschap Aa en Maas en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) betrokken. De NVWA is belast met het toezicht op de meststoffenwetgeving. De gemeente heeft een openbaar pad in de omgeving van het bassin tijdelijk afgesloten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.