Video

Film 'HaDee 24/24' geeft sfeervol tijdsbeeld van Heeswijk-Dinther

12 september 2014 om 22:05
nl
Er waren zeven cameraploegen, een drone en twintig amateurs met iPhone voor nodig. Die filmden op een dag in april het gewone leven in Heeswijk-Dinther. Van zonsopkomst naar zonsopkomst. Dat leverde 28 uur film op, door de makers van de film in de montagekamer teruggebracht tot een sfeervol tijdsbeeld van 40 minuten. Vrijdagavond ging 'HaDee 24/24' in een bomvolle feesttent in première.
Geschreven door

De film laat niet alleen het gewone leven in Heeswijk-Dinther zien, maar ook het volle verenigingsleven in het dorp. "Nou begrijp je ook waarom hier 's avonds niemand thuis is", zegt Gerard Barten. Hij wordt gevolgd bij het ophalen van oud ijzer ten bate van de harmonie. Barten zat zestig jaar geleden ook in de voorloper van deze film. "En ik hoop dat ik over 50 jaar ook weer in de film zit die dan wordt gemaakt."
'Alleen maar oude mensen in de kroegen'Voor de inwoners van Heeswijk-Dinther zit de film vol herkenning. Een ontroerend moment is voor veel kijkers het gesprek met het echtpaar waarvan de man dementerend is. Maar er wordt ook flink gelachen, bijvoorbeeld als een jongere zegt dat er voor de jeugd niet veel te beleven is. "In de kroegen zitten alleen maar oude mensen, nou ja, ouder dan 21."
"We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk te laten zien", zegt Frits Buijs, een van de makers van de film. "We hopen dat Omroep Brabant hem uit zal zenden, maar verder hebben we er geen plannen mee."
Bij de film hoort een boek waarin de namen van de gefilmde personen opgezocht kunnen worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.