Video

Indrukwekkend: luchtlanding Market Garden in Veghel nagebootst

13 september 2014 om 13:38
nl
Tot in detail nabootsen gaat natuurlijk niet, maar indrukwekkend is het zeker. Zaterdag werd de luchtlanding van Market Garden in Veghel nagedaan. Dit weekend staat Veghel stil bij de operatie die Zuidoost-Nederland zeventig jaar geleden bevrijdde.
Geschreven door

Duizenden mensen bezochten zaterdagochtend de zogenoemde Airborne-presentatie. Veertien parachutisten landden op een weiland aan 't Ham tussen Veghel en Erp.
Herdenking Market GardenOp zondag 17 september 1944 maakten de Geallieerden zich op voor de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog, Market Garden. Het was de Britse maarschalk Montgomery die het gewaagde plan bedacht en doordrukte.
MeegemaaktOp de grond stonden ook twee mensen die het destijds hebben meegemaakt. Piet Vissers uit Eerde was een jochie van tien jaar toen hij honderden parachutisten in de lucht zag hangen boven de boerderij van zijn ouders. "Ïk vond het een sensatie. Ik was me als kind helemaal niet bewust van de gevaren."
Het was een onvergetelijke dag. Ook voor de bijna 90-jarige John Primerano, die destijds ook boven het Brabantse land sprong. "Ik was doodsbang, maar ik kon mijn maten niet in de steek laten", zegt hij. Primerano komt bijna ieder jaar terug naar Nederland. “De Nederlanders zijn ons nooit vergeten."
Sprong met asEen van de springers was Erwin Janssen uit Eerde. Hij droeg tijdens de sprong de as van Bobby Hunter mee, een van de veteranen die afgelopen december overleed. “Bobby Hunter was als een vader voor mij", zegt Janssen. Door zijn as mee te nemen kreeg hij vandaag zaterdag zijn slotsprong.
Janssen en Primerano vielen elkaar na afloop in de armen. "Ik deed het voor jou en voor Bobby", stamelt Janssen. De 90-jarige veteraan kan zijn emoties nhiet bedwingen. “You;’re killing me now, zegt hij met betraande ogen.
De herdenking van Market Garden ging vrijdag van start. Negen uur ’s ochtends ging het basecamp open, waar de hele week verschillende kampementen uit de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. De bevrijdingskermis op het Marktplein in Veghel werd die avond geopend.[YouTube:body:http://youtu.be/WLmA7xBNEdo]
Vijfhonderd legervoertuigenSinds zaterdagochtend is de militariabeurs op het basecamp te bezoeken. Hier zijn spullen uit de Tweede Wereldoorlog te koop. Zondag zal een colonne (zo veel mogelijk) de route van 1944 van Leopoldsburg (België) naar Veghel rijden.
De vijfhonderd legervoertuigen met 1500 manschappen uit heel Europa en de Verenigde Staten trekken naar het basiskamp in Veghel. De colonne is bijna tien kilometer lang en telt ook drie tanks. Het is de Route Zuid, zondag 20 september is het vervolg (Route Noord).[Tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/510730343734079488]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.