Video

Toneel over bevrijding: 'De enige die wint in de oorlog is de oorlog zelf...'

14 september 2014 om 16:51
nl
Toneelspelen op de plekken langs de Liberation Route. Theatergroep Bluv uit Veghel doet het met het toneelstuk 'Moeder Courage'. Het stuk wordt onder meer opgevoerd in Luijksgestel en Veghel. 70 jaar geleden waren dat belangrijke om ons land te bevrijden van de Duitse bezetter.
Geschreven door

"We wilden Moeder Courage sowieso spelen, maar toen we bedachten dat het 70 jaar geleden is dat ons land bevrijdt is, viel eigenlijk alles op zijn plek", vertelt regisseur Harold Schraven.
"In iedere oorlog worden mensen gedwongen tot het maken van keuzes, soms goede, soms slechte. Dat is zo in Moeder Courage, en zo was het 70 jaar geleden ook."
Speciaal gevoelDe spelers zelf hebben geen van allen de bevrijding meegemaakt. Toch hebben ze wel een speciaal gevoel bij het spelen op deze speciale plaatsen. "Mijn vader woonde hier in Luijksgestel. Hij had op 11 september al contact met de eerste Engelsen die op verkenningstocht waren", zegt Jos Theuws.
"Ik moet natuurlijk op het toneel mijn concentratie bewaren maar je staat er dan wel bij stil. Stel je voor dat de Duitsers hem hadden betrapt, dan had ik hier misschien ook niet gestaan."
Alles over Operatie Market Garden vind je op onze themapagina omroepbrabant.nl/marketgarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.