Video

Operatie Market Garden herleeft met baileybrug in Son en Breugel, bouw brug begonnen

16 september 2014 om 07:00
nl
Militairen bouwen dinsdag een baileybrug over het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. Dat gebeurt vanwege de herdenking van Market Garden, zeventig jaar geleden. Binnen een dag wordt de brug gebouwd.
Geschreven door

Genisten van de landmacht in Oirschot begonnen dinsdagochtend om acht uur aan de bouw van de brug. Die zou dan woensdagochtend rond een uur of zeven klaar moeten zijn.
Militaire voertuigenEen baileybrug is een brug die snel opgebouwd kan worden en waar zware militaire voertuigen overheen kunnen. In 1944 bliezen de Duitsers de brug bij Son op voor de Amerikanen hem konden oversteken.  
Engelse genisten bouwden binnen twaalf uur een baileybrug, maar het Engelse grondleger liep wel vertraging op in de opmars naar Arnhem. Vandaag de dag worden er nog steeds baileybruggen gebruikt, bijvoorbeeld bij de Vierdaagse in Nijmegen, en sommige bevatten onderdelen van voor 1944.
Liberation Task ForceWoensdag wordt de brug in alle vroegte over het kanaal geschoven en dan kan vanaf halfacht de Liberation Task Force eroverheen rijden. Dat is een Engelse organisatie die tochten organiseert met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
De voertuigen worden vooral bestuurd door vrijwilligers en hun tocht wordt ondersteund door de Landmacht. Zij rijden woensdag in drie groepen verschillende routes van Son naar Grave. Onderweg stopen ze regelmatig bij herdenkingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.