Dale L. Hartley: De bevrijder van Eindhoven die na 70 jaar weer een gezicht krijgt

15 september 2014 om 19:22
nl
Bijna zeventig jaar lag de foto van haar oma met een Amerikaanse bevrijder van Eindhoven in het nachtkastje van Pauline van der Zee-Lugard. Maar over de soldaat wist ze behalve de naam niets. Tot nu. Zeventig jaar na de bevrijding van Eindhoven krijgt Dale L. Hartley 'eindelijk' een gezicht en een verhaal.
Geschreven door

Dale L. Hartley is de eerste Amerikaanse soldaat die de familie van Pauline van der Zee-Lugard op 18 september 1944 zag. Het was nog spannend op straat, want er waren nog veel Duitsers in de buurt.
Haar opa maakte snel de foto van oma met een Amerikaanse soldaat. De foto met Dale L. Hartley staat voor Pauline symbool voor de bevrijding. Al jaren wil ze meer te weten komen over deze man. En daarvoor schakelde ze de hulp van Omroep Brabant in.
'Good person'De redactie heeft geprobeerd Dale L. Hartley op te sporen. We hebben uitgebreid met een schoonzus en een neef van hem gesproken. Zij vertelden ons dat hij een 'good person' was. Een erg aardige man. Maar helaas is hij al in 1977 aan maagkanker overleden. De familie was erg blij dat we meer over Dale willen weten. Ze voelden zich vereerd.
Vanwege een orkaan zijn alle foto's die ze van hem als soldaat hadden verloren gegaan. Dale L. Hartley was 23 jaar toen hij als bevrijder door Eindhoven liep. Hij kwam uit een groot gezin, waarvan alle zoons in het leger dienden. Na de oorlog keerde Dale terug naar het dorp waar hij vandaan kwam: Summerville in West-Virginia. Daar ging hij werken in de kolenmijnen. Later verhuisde hij naar Florida waar hij een garage begon.
Eindelijk een gezicht gekregenHij trouwde twee keer. Met zijn tweede vrouw kreeg hij drie kinderen, twee zoons die allebei in Florida wonen en een dochter die woont in New York. Zijn familie omschrijft hem als een 'good person'. Een erg aardige man, die ook opvliegend kon zijn. Maar zo kenden maar weinig mensen hem. Toen hij in 1977 overleed was hij nog maar 56 jaar.
Via een Amerikaanse vriend van Pauline is de foto ook bij de Wall of Honour van de E-Company beland. Daardoor heeft Dale L. Hartley eindelijk een gezicht gekregen. Tijdens de opnames van Weg naar de Bevrijding bij het museum Bevrijdende Vleugels in Best schonk Pauline de foto aan het museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.