Amsterdams festival schrapt voorstelling Diederik Stapel na bezwaar van KNAW

16 september 2014 om 15:55
nl
Het Amsterdamse Discovery Festival over wetenschap en kunst heeft op het laatste moment een toneelvoorstelling van schrijver Anton Dautzenberg en voormalig hoogleraar Diederik Stapel geschrapt.
Geschreven door

Medesponsor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil niet dat Stapel, die wetenschapsfraude pleegde, optreedt op een festival waaraan de naam van de KNAW verbonden is. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag.
De FictiefabriekDe leiding van het festival, gepland op 26 september in de Tolhuistuin in Amsterdam, heeft vier maanden geleden zelf contact met de Tilburgers Stapel en Dautzenberg gezocht om een optreden van hun podium- en boekproject De Fictiefabriek te regelen. Speciaal voor het festival ontwikkelden ze een Fictiefabriek-peepshow.
“Afgelopen vrijdag kreeg ik een telefoontje dat onze voorstelling is afgezegd omdat de KNAW zijn subsidie intrekt als ze Stapel programmeren”, zegt Dautzenberg. “Het lijkt op censuur, en dat van een instelling die ook kunst en experiment wil vertegenwoordigen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.