Video

Norbertuscollege Roosendaal: 'Bedreigingen op Secret-app gaan te ver'

16 september 2014 om 15:59
nl
Het Norbertuscollege in Roosendaal is de bedreigingen via een nieuwe social media-app meer dan zat. Scholieren kunnen via deze 'Secret'-app anoniem alles tegen elkaar zeggen wat ze willen. Onder scholieren van het Norbertuscollege liep dat uit de hand. Er wordt gescholden en bedreigd.
Geschreven door

Directeur Marieke van den Hurk trekt daarom aan de bel. Ze informeerde de politie en stuurde een brief aan alle ouders over de secret-app. Daarnaast is er klassikaal over pesten via social media gesproken.
'Anonieme Whatsapp-app'De scholengemeenschap voor havo en vwo waarschuwt voor het gebruik van de app. "Het is een soort anonieme Whatsapp-groep, die gekoppeld is aan al jouw Facebook-vrienden", legt Anne (16) uit. Ze zit in havo 4. De app heeft ze inmiddels verwijderd.
"Eerst vond ik het nog wel leuk, maar toen ik al die lelijke dingen las, ben ik er mee gestopt. Het gaat echt nergens over wat mensen daar roepen en je kwetst er anderen mee."
SletOp de Secret-app maken scholieren elkaar uit voor 'dik', 'lelijk' of 'slet'. Maar het kan verder gaan, weet Max van Meurs (17) uit havo 5. Hij zat niet eens op Secret, maar iemand doet zich anoniem voor als hem.
Max is blij dat de school actie onderneemt. "Ze hebben me bedreigd dat ze me komen pakken. 'Max van Meurs gaat er aan' met tijdstip. Later nog eens 'Max van facking Meurs je gaat kapot.' Alle bedreigingen zijn anoniem en dat vind ik zo zwak."
Marieke van den Hurk is directeur van het Norbertuscollege. Zij ondernam meteen actie toen ze van de bedreigingen hoorde. "We hebben de politie extra laten surveilleren bij de school, maar ook een brief naar de ouders gestuurd, om ze te stimuleren hier met hun kinderen over te praten. En we hebben het er in de lessen over gehad."
Geen verbodVerbieden kan ze het niet. "Het is natuurlijk onmogelijk om te verbieden dat scholieren op social media zitten en wij kunnen geen telefoons gaan controleren. Beter is dan ook dat we ze de normale omgangsvormen bijbrengen en er over praten. Ik ben heel blij dat leerlingen meteen naar me zijn toegekomen. De situatie is nu weer rustig op school."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.