Miljoenennota voor Brabant: miljoenen voor waterbeheer, broos herstel economie - Omroep Brabant
Video

Miljoenennota voor Brabant: miljoenen voor waterbeheer, broos herstel economie

16 september 2014 om 18:12
nl
De regeringsplannen voor het komende jaar zijn bekend. Minister Jeroen Dijsselbloem presenteerde dinsdag het beroemdste koffertje van Nederland aan de volksvertegenwoordiging. Omroep Brabant zet de belangrijkste gevolgen voor de Brabander op een rijtje.
Geschreven door

Zo trekt de regering dertig miljoen euro uit voor waterbeheer in Brabant en Limburg. De waterschappen in Brabant en Limburg leggen nog eens zestig miljoen euro bij. Met het geld worden dijken langs de Maas verhoogd en wordt droogte tegengegaan op hoger gelegen gronden in het oosten van de provincie.
Profijt Vliegbasis Gilze-RijenVliegbasis Gilze-Rijen zal profiteren van het extra geld dat wordt uitgetrokken voor defensie. Zo worden Cougar-transporthelikopters opnieuw in gebruik genomen, worden er extra Chinook-transporthelikopters gekocht en komt er een nieuwe helikoptersimulator om te trainen. Gilze-Rijen is de belangrijkste helikopterbasis van de luchtmacht.
Grote steden krijgen meer ruimte krijgen om te groeien. Volgens het kabinet moeten deze uitgroeien tot 'fabrieken van de 21e eeuw'.
'Herstel economie nog broos'Als het goed is, gaan we ook in onze portemonnee merken dat het iets beter gaat met de economie van Nederland, al noemt de regering het herstel nog broos.
Volgens het kabinet gaan we er het komend jaar gemiddeld een half procent op vooruit. Ondanks het feit dat de zorgpremie omhoog gaat en ook het eigen risico stijgt.
Werk en werkgelegenheidLeerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgen te maken met een vernieuwd 'meester-gezelsysteem'. Daarbij komen studenten onder de hoede van iemand met veel ervaring in hun vakgebied.
De werkloosheid loopt nog steeds op. Langdurig werklozen krijgen ruimere mogelijkheden om een technische opleiding te volgen of tijdelijk werk aan te nemen, waarbij ze hun uitkering behouden. Volgens het kabinet verhoogt deze 'brug-ww' de kans op werk voor mensen die al langere tijd thuis zitten en verkleint het risico's voor werkgevers die hen in dienst nemen.
Ook krijgen mensen die hun baan verliezen drie maanden langer een toeslag voor kinderopvang. Dit is nu nog drie maanden, maar wordt verdubbeld naar een half jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.