Video

Mark Schenning over naderende derby: 'NAC heeft de beste fans, maar Willem II het mooiste shirt'

17 september 2014 om 18:36
nl
Ze hebben er eventjes op moeten wachten, maar vrijdag staat de enige echte Brabantse derby weer op het programma: Willem II tegen NAC Breda. Een duel dat vooral buiten de lijnen voor veel rumoer zorgt. "Ik ben ooit achtervolgd door 'fans' in het Willem II-stadion", aldus Mark Schenning.
Geschreven door

Dwars door het hart van Schenning loopt een breuklijn. Het orgaan van de oud-verdediger klopt voor zowel geelzwart als de tricolores. Schenning hoopt dan vrijdag ook op een gelijkspel. "Maar ik denk dat NAC gaat winnen. En dat gun ik Gudelj ook wel, een goede vriend van mij."
Ludieke actiesSchenning speelde voor zowel Willem II als NAC. Hij weet als geen ander hoe de verhoudingen zijn tussen de supporters van de beide clubs. "In mijn tijd werd me wel duidelijk hoeveel het betekende voor de fans. En ja, ook ik ken mensen die als ze naar Den Bosch moeten liever een andere weg kiezen dan via Tilburg."
Er zijn talrijke voorbeelden van ludieke acties die supporters van beide kampen uitvoeren. Willem II-fans dumpen mest bij het NAC-stadion, de Bredanaars reageren met 4500 luiers. Of die keer dat NAC-fans de bushokjes in Tilburg onder handen nemen: bestemmingen naar clubs in de Jupiler League worden aan het bestaande aanbod toegevoegd.
Achterna gezetenMaar soms is het grimmiger. In 2001 wordt Willem II-keeper Geert de Vlieger bekogeld door aanstekers en zelfs een mobiele telefoon. De wedstrijd wordt gestaakt. NAC-supporters die in het uitvak in Tilburg zitten, keren niet zelden bebloed huiswaarts, als levende schietschijf voor alles wat er hun vak in gesmeten wordt.
En ook Schenning maakte de keerzijde mee. "Ik ging ooit als speler van NAC kijken bij Willem II. Toen ben ik echt achterna gezeten door een aantal zogenaamde supporters. En dat vind ik echt dieptepunten voor het voetbal."
KiezenSchenning kan geen keus maken tussen NAC en Willem II. "NAC heeft het mooiste stadion, Willem II heeft het mooiste shirt. Wie de beste fans heeft? Ja, dat is toch echt NAC. Dat is veel meer een volksclub, daar leeft het meer."
Over de huidige selecties is Schenning positief. "Ze hebben gelijkwaardige selecties, voetballen allebei redelijk goed. Dus het wordt close vrijdag."
Hij is weer terugVrijdagavond om acht uur is het weer zover. Willem II-NAC. Een derby die in de Eredivisie hoort, volgens Schenning. "Het verleden, de rivaliteit en de emotie. Ik ben blij dat het weer mag. Ajax-Feyenoord, Cambuur-Heerenveen en Willem II-NAC. Hij hoort erbij en is weer terug. Heerlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.